Gent Glas en Zuz

Jean Marie
0 reactie(s)
Gent Glas en Zuz

© Bennie Vanderpiete

Gent Glas is een gloednieuw project bestaande uit 8 enthousiaste kunstenaars die Gent op de kaart willen zetten in de internationale glas(kunst)wereld. Ook kunstenaars uit eigen gemeente zijn er actief.

Gent Glas heeft in Gent de eerste publieke glasstudio opgericht en daarmee ook een gemeenschap van kunstenaars, designers en ambachtslieden. Lokale (Gentse) artistiekelingen kunnen er terecht om te experimenteren en ideeën uit te wisselen.

Niet alleen professionals, maar ook beginnelingen zijn er meer dan welkom. Er zijn namelijk workshops en lessenreeksen voor iedereen die graag bijleert over glaskunst.

‘ Zou je graag eens glasblazen van dichtbij zien? Dat kan! Gent Glas zal een culturele hotspot zijn voor zowel Gentenaars, cultuurliefhebbers als toeristen.’ , staat er te lezen op de site van Stad Gent.

Wij gingen alvast op 8 juli een kijkje nemen toen Katrijn Schatteman uit Lochristi meerdere uren live glas blies.

Er heerste een gezellige drukte en warmte natuurlijk bij de verschillende ovens waarvan er eentje constant op 1.140°C wordt gehouden. De bar was open en Zuz kon aan de slag.

Van zand - via ambachtelijke technieken en allerlei kunstknepen - werd uren gewerkt, verwarmd, geschraapt, gekneed en geboetseerd om dan uiteindelijk tot een eigenzinnig kunstwerk te komen. Toen het kunstwerk klaar was, moest het nog uren de koeloven in en die stond op 510°C. Dit proces duurt 8 – 16 uur bij langzaam verder zakkende temperatuur. Anders zou het werk gewoon uiteenspatten.

Ze maakt ook nog andere glaskunst zoals vogelschedels en –poten. Meer informatie over Zuz vind je via http://zuzonline.be

Studiocoördinator van Gent Glas John Moran heeft een tentoonstelling 'Paradise Lost' in het Augustijnenklooster tijdens de Gentse Feesten (15-24 juli - elke dag van 11 tot 18 uur) en was al te zien via VRT http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2462620

Eind augustus stelt hij hier ook tentoon met Vrij Ambrosiana -  www.facebook.com/VrijAmbrosiana - het kunstluik van de revival van het Begoniafestival dat eind augustus 2016 doorgaat in de dorpskern en enkele andere locaties vlakbij het centrum U kon er al over lezen: www.lochristinaar.com/nieuws/ambrosiana - www.lochristinaar.com/nieuws/vrij-ambrosiana-bram-lemaire-met-7-meter-hoge-pixelboom-en-%E2%80%9Crain

Gent Glas Huidevetterken 14 – 9000 Gent - blowglass@gentglas.com – de website is er nog niet helemaal maar via FB kun je het volgen: www.facebook.com/GentGlasVZW/?fref=ts

Hierbij de fotoreeks © Bennie Vanderpiete