Golden Globe winnaar Ludwig Göransson met “Suite van Oppenheimer”

Net geen miljard dollar bracht Oppenheimer wereldwijd op na zijn succesvolle bioscooprelease. Du jamais vu!En dit dankzij een gevestigde naam achter de camera, de exuberante marketing, een fascinerende hype en de sound van een Grammy-winnaar. Oppenheimer is een sterke film en verzilverde deze week 5 Golden Globe awards, waaronder die voor beste sound. De film over ‘de vader van de atoombom’ is meteen dé grote Oscar-kandidaat.

Componist Ludwig Göransson werkt al jaren als componist voor diverse Hollywoodfilms en -series. Hij maakte de muziek voor o.m.  ‘Fruitvale Station’ (2013), ‘Creed’ (2015), ‘Black Panther’ (2018), ‘Tenet’ (2020), ‘The Mandalorian’ (2020), ‘Black Panther: Wakanda Forever’ (2022) en nu dus ook voor ‘Oppenheimer’ (2023). Als producer van  ‘Childish Gambino’ (Donald Glover) won hij in 2019 al twee Grammy’s voor het nummer 'This is America'.

Göransson zorgt er steevast voor dat elke prent een eigen muzikale identiteit krijgt. De Zweedse componist bereikt met zijn composities exact die geluiden die de film naar een hoger niveau tillen.
Voor de soundtrack van de populaire boksfilm ‘Creed’ zakte hij bijvoorbeeld af naar boksclubs om geluiden op te nemen tijdens trainingen en nadien in de muziek te verwerken.
Dat ‘experimenteren met muziek’ zijn ding is, blijkt ook bij de soms overdonderende muziek in ‘Oppenheimer’. In dienst van het verhaal klinken de nodige emotionele effecten op uit een instrumentale diepte. Göransson liet zich inspireren door de ‘special effects’ die al voor het eigenlijke filmen waren ontwikkeld, om ingewikkelde begrippen als kwantummechanica en nucleaire reacties te verbeelden. Voor de componist was er nog een uitdaging: hij had nog nooit eerder een soundtrack gecomponeerd die helemaal gefocust is op het innerlijk van één personage.
Het resultaat is subliem! De onderhuidse spanning die je bijna letterlijk hoort, en in elk geval voelt, zit perfect vertaald in zijn muziek: het intellect van Oppenheimer tegenover zijn krachtige emoties als hij zich realiseert hoe "groots" zijn uitvinding is.

 

Scroll naar boven