Hugo De Clercq aan de gang

Nog tot eind december kun je in de gangen van het gemeentehuis genieten van de woordspelingen en gedichten van Hugo De Clercq. Hij gaf al drie bundels uit en stelt zijn werk nu aan een breder publiek voor.

Hugo is ondertussen 75. Hij komt uit een landbouwersgezin uit Oostakker. Zijn tweelingbroer is enkele jaren geleden overleden. Julius Bertrand, een andere broer is pater Dominicaan.

In een vorig leven was hij filiaaldirecteur van Raiffeisenkas, later CERA en nog later KBC. Hij stopte op 65 met een kantoor waar 8 mensen werkten. Vastgoed DC is nog altijd vaste waarde als het op onroerend goed aankomt. Zoon Hendrik heeft er de dagelijkse leiding.

Het begon al lang geleden toen hij spreuken bedacht voor de geboortekaartjes van zijn vier kinderen. Later kwamen kleinkinderen en ook toen brouwde hij wel iets treffend en passend.

“ Ik neem soms pen en papier mee naar bed, leg het onder mijn hoofdkussen en als ik wakker lig, schiet er soms iets door mijn hoofd dat ik dan onmiddellijk opschrijf. De laatste weken gebeurt het weer meer maar ik heb een tijdje niet geschreven.”

In het gemeentehuis hangen 21 werken, telkens 7 uit elk bundel . We geven er u graag enkele, die daar niet te genieten zijn.

‘ Mooi zijn is goed

maar goed zijn is beter.’

 

De vuurmaker

In het begin van de negentiger jaren

Toen er nog geen installateurs of chauffagisten waren

Moesten bloemisten ’s winters de warmte sparen

De vuurmaker op ’t bedrijf ging dan hout en kolen garen.

 

Kleinere bedrijven gingen cijnzen uit de nood,

Maar de exporteurs hadden meer, zij waren groot.

Hun vuurmaker waakte en stookte de ketel rood,

Die woonde gratis op den hof, verdiende zo zijn brood.

 

De serren stonden naast elkaar 5 of meer in serie,

Die winterverwarming berustte op ’n temperatuur circuit

De vuurput buiten, ’n put voor ’n vijfkap of per drie,

Met vaste stoffen, mul, briketten ook schlem, geen stookolie.

(De Wittekop)

Scroll naar boven