Hvar, zonovergoten eiland.(2)

De natuur is nooit ver weg waardoor het milieubewustzijn groeit. De eerste ecologische wijnen zijn hier een feit. (Duboković bijvoorbeeld.)

De belangrijkste druif op het eiland is de “kleine blauwe”: plavac mali. Een kleine maar stevige druif met dikke schil die daardoor praktisch geen chemische bescherming vraagt. Maar wat de plavac mali vooral interessant maakt, is haar verwantschap met de zinfandel, dé Amerikaanse druif.
Er is behoorlijk wat inkt gevloeid over de herkomst van de zinfandel, maar de strijd is nu definitief gestreden. Men heeft wel eens eerder beweerd dat de plavac mali de vader van de zinfandel is. Niet zo lang geleden echter, toonde een DNA-onderzoek aan dat Crljenak Kaštelanski (Split regio) en Dobričić (eiland Šolta ) de ouders zijn van de zinfandel. Geen toeval dat het Mike Grgich, een van de belangrijkste wijnbouwers in Californië, was die zich over dit scholastiek DNA-onderzoek ontfermde. “Op termijn zal de plavac mali de zinfandel en soortgelijke druiven als de Italiaanse primitivo vervangen”, voorspelt hij.

Grgich’ voorouders dienden net als honderden anderen te emigreren na de phylloxera-crisis. De wijnstokken die in hun bagage zaten, groeiden uit tot het zinfandel imperium. Pas later, toen de druif terug vanuit Californië aanspoelde op Hvar werd ze geënt en gedoopt als ‘kleine blauwe’.

Wat heeft die ‘kleine blauwe’ nu eigenlijk te bieden, vraagt u zich af. Wel, door de dikke schil heeft men alvast behoorlijke tannines en inderdaad: na een jaar of vijf in de kelder zijn wijnen als ‘Zlatan Otok of ‘Ivan Dolac’ schitterend geëvolueerd.
Na het ontkurken ontploft een fruitbom in uw gezicht. Braam, framboos en een gans pallet van mediterrane kruiden. Hier en daar een snuifje vanille en een handvol noten. De uren zonneschijn maken dat er aan alcohol geen gebrek is. Veertien tot vijftien graden maar niet overheersend door het rijke aroma. Kortom: uitstekende wijn.

Een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt voor we weer huiswaarts keren maakt het leven er niet gemakkelijker op. Meer wijn dan alle andere dranken samen. Meter na meter gevuld met een gevarieerd aanbod van de meest fantastische plaatselijke wijnen. Nadat u de plavac mali aan den lijve heeft ondervonden moeten we zeker nog eens een‘Prošek’, een zoete dessertwijn proberen. En de witte ‘Pošip’of een ‘Poštup’van Carićof Plančić, en de rosé van ‘Tomić‘ en de ….

Nog driehonderd natte en kille, grijze dagen te gaan.


 

Scroll naar boven