Kom hier dat ik u kus

Hadewijch
0 reactie(s)
Kom hier dat ik u kus

De tijd die ik normaal spendeer aan lange wandelingen met de hond, wijd ik nu aan het lezen van boeken. Regen, wind en koude gijzelen mijn hond en mezelf na het werk. Na een aantal boeken verslonden te hebben die nog in mijn boekenkast stonden, heb ik recent een nieuw exemplaar aangekocht: 'Kom hier dat ik u kus' van Griet Op de Beeck.

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse schrijfster die debuteerde met 'Vele hemels boven de zevende' in 2013. Het boek vertelt het verhaal van vijf verwanten die het hoofd boven water proberen te houden in dit turbulent bestaan. Ze kreeg er lovende kritieken voor in de plaats en mocht in datzelfde jaar als minder bekende gaste aanschuiven bij Tomas Vanderveken in 'Alleen Elvis blijft bestaan'.

Voordat ze schreef werkte ze als dramaturg in het theater. Verder schreef ze voor Humo en De Morgen (o.a. Zeno en M). Voor die laatste schrijft ze nog af en toe columns over kunst.

'Kom hier dat ik u kus' is een roman over Mona. We leren haar kennen als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Het is een verhaal over waarom we worden wie we zijn. Scherpzinnigheid en humor zijn hierbij nooit ver weg.

Ik heb het boek nog niet helemaal uit dus ik kan u al geen clou's verklappen maar het leest in ieder geval als een trein. Het is een roman die soms zo dicht bij je eigen realiteit komt dat je het gevoel hebt dat je over jezelf aan het lezen bent.

De alertheid en de kritische ingesteldheid van het kind in het boek zijn bij momenten zo grappig en cynisch dat het bij momenten geniaal wordt.

'Kom hier dat ik u kus' is een aanrader voor wie houdt van een degelijke Vlaamse roman.