Lochristi Damiaanactiedorp nu op kruissnelheid

Donderdagavond werd in de kerk van Zaffelare de eigenlijke aftrap gegeven van Lochristi Damiaanactiedorp 2014. De opkomst was behoorlijk groot. De kerk zat bijna vol met een 200-tal enthousiastelingen.

Een delegatie van Herne, het vorige Damiaanactiedorp, was uitgenodigd maar liet zich verontschuldigen. Burgemeester Yves Deswaene vroeg, bij aanvang van zijn toespraak, een minuut stilte voor oud-premier Dehaene eerder die dag overleden. Hij lichtte ook toe dat het idee om Lochristi voor te dragen als Damiaanactiedorp, ontstond door de getuigenissen van 2 meisjes over hun inleefreis naar India in 2011.

Lochristi is niet enkel een gemeente waar veel gefeest wordt, maar ook waar de bewoners het hart op de juist plaats hebben”, aldus de burgemeester.

Tijdens een orgelconcert van Sandra Van der Gucht en violiste Ann Pareyn werd een beeld van de hand van kunstenaar Markus Bundervoet onthuld. Hij beeldhouwde een buste van Damiaan in blauwe hardsteen. Het beeld krijgt een plaatsje in de kerk van Zaffelare. Ook het speciaal gebrouwen donker bier “Sterke Damiaan” kon geproefd worden.

Het zal verkocht worden in flessen van 0,75 liter voor 6 euro. Een eerste gelegenheid voor het grote publiek om het bier te proeven en te kopen, zal de start van de Baloise Tour (Ronde van België ) op 27 en 28 mei in Lochristi zijn. Daar zal de Damiaanactie een stand hebben ter hoogte van jeugdclub Lodejo.

Voor de rest van het actiejaar zijn al heel wat activiteiten gepland, waaronder een benefietconcert met 5 koren, een interactieve tentoonstelling waarop ook de scholen uitgenodigd worden, de voorstelling van de nieuwe campagne en een Kerstconcert. Lochristi Damiaanactiedorp komt duidelijk op kruissnelheid.
Meer foto’s van deze mooie avond vindt u later ook op de facebookpagina van Lochristinaar.

 

 

 

 

 

 

Father Damian: de onthulling

Dan is er nog het beeld dat Thierry Lauwers maakte en de naam “Father Damian” gaf.

“Het is de bedoeling dat een dorp gedurende het Damiaanactiejaar werkt rond de 4 basiswaarden: respect, volharding, samenwerking en inspiratie.” zegt Chris Van Laere.

“Het beeld van Thierry Lauwers is voor ons een godsgeschenk en zal een vaste plaats krijgen in de gemeente en zo ook een blijvende herinnering vormen”.
We hoorden alvast dat het de bedoeling is dit beeld in de eerste week van juli te onthullen. De beslissing hierover wordt eerstdaags genomen.
Lochristinaar ging alvast eens praten met de twee mannen achter dit tweede beeld: Thierry Lauwers en Sam De Schepper.

 

 

 

 

 

 

De mannen achter het beeld
Het maken van Father Damian was voor de kunstenaar het realiseren van een oude droom. Op de vraag of hij dit ook voor een andere bekende persoon zou doen?

"Damiaan is voor mij de grootste Belg. Ik zou van geen enkele andere Belg spontaan zo een beeld maken, of het nu Koning Leopold of Jacques Brel is. Bovendien was het tijd dat er een mooi beeld van de man gemaakt werd. Ten slotte, noch het beeld van Tremelo, noch het beeld van Molokai zijn een waardig eerbetoon”.

Ook de materiaalkeuze was snel gemaakt: roestvrij staal of inox.

Dergelijk beeld maken vergt ook de nodige atelierruimte en materiaal. Daarvoor klopte Thierry terug aan bij zijn goede vriend Sam De Schepper.
Sam is de echtgenoot van schepen Patricia Vandeweghe. Maar vooral is hij een succesvol selfmade zakenman. In 2004 kocht hij het bedrijf, waar hij al vele jaren werkzaam was, eerst als arbeider en later als bediende. Dit bedrijf liet hij uitgroeien tot het huidige Indinox. De voorbije tien jaar leidde hij niet enkel dit bedrijf maar werd ook nog aandeelhouder in een viertal andere bedrijven in zeer uiteenlopende branches. Van energie tot schoonheidsproducten op basis van olie uit frambozenpitten.

“Het werk van Thierry leerde ik zo’n 25 jaar geleden kennen” vertelt Sam.”In de hall van GTI, waar ik regelmatig kwam en Thierry werkzaam was, stond er een mooi kunstwerk. Ik wist toen enkel nog niet dat het van zijn hand was. Toen in 2010 een beeld van de Lootse kunstpaus per opbod verkocht werd ten voordele van Haiti 12-12, deed ik het hoogste bod. Het beeld, de grote spin Domesticus, hangt sindsdien aan de gevel van het bedrijf. Zo leerden we elkaar beter kennen en gaf ik de voorbije jaren aan Thierry de mogelijkheid om onze installaties te gebruiken voor het vervaardigen van nog 2 beelden. “.

Op de vraag waarom Sam ook nu toestemde dat Thierry zijn “Father Damian” in Indinox, met inoxafval van het bedrijf zou maken, antwoordt Sam: “Omdat het zo ne toffe pé is”.


 

Scroll naar boven