Lochristi Damiaanactiedorp : sterk bierverhaal en inhuldiging Father Damian

Bennie
0 reactie(s)

Op 15 mei had in de kerk van Zaffelare, in het kader van Lochristi Damiaanactiedorp 2014, een orgelconcert plaats. Bij die gelegenheid werden ook een beeld van Damiaan van de hand van Markus Bundervoet onthuld en het bier Sterke Damiaan voorgesteld.

Lochristinaar was die avond uiteraard aanwezig en ook ons artikeltje over deze speciale avond bleef niet onopgemerkt.Want reeds enkele dagen later kregen we een mail van Michel Renard uit Beaufays . Hij stelde zich voor als een verwoed bierverzamelaar en wou absoluut enkele flessen Sterke Damiaan. Indien mogelijk zou hij al twee dagen later naar Lochristi komen om ze op te halen!! Zoveel verbetenheid en passie vroegen om een woordje uitleg.

Michel Renard, 61 lentes jong, begon in 1985 met het verzamelen van alles wat met bier en brouwerijen te maken had. Het was de periode waarin de brouwers nog gul waren en, bij wijze van promotie, kwistig bierviltjes, sleutelhangers, flessenopeners, affiches en zo meer, verdeelden.
Uiteindelijk moest Michel keuzes maken en hij verzamelt sindsdien enkel nog bieretiketten.

Geleidelijk aan ontstond het fenomeen van mensen die zich groepeerden en zelf een bier brouwden. Of organisaties , verenigingen of drankhandelaars die een bier voor speciale gelegenheden lieten brouwen. De hele markt veranderde en soms weten brouwers nu zelf niet welk etiket er later op het flesje komt dat ze brouwen. Dit betekent een bijkomende moeilijkheid voor de verzamelaars.
Ondertussen heeft Michel Renard zo'n 40.000 Belgische etiketten Zijn collectie internationale etiketten telt zo’n 200.000 verschillende exemplaren. Alle dubbels meegerekend, heeft hij vermoedelijk één miljoen etiketten in huis. Dit vergt plaats en daarom heeft hij hiervoor twee kamers exclusief voorbehouden in zijn huisje . In totaal zo'n 22 vierkante meter. Maar binnenkort komt de kamer van zijn zoon vrij wat hem een tiental vierkante meter extra bezorgt.

 

 

 

 

 

 

Via een kennis uit de streek van Leuven, werd onze gepassioneerde verzamelaar attent gemaakt op het bier Sterke Damiaan en Google bracht hem bij Lochristinaar. Wij deden verder het nodige opdat hij het bier zou kunnen meenemen. En van de nood maakte hij een deugd. Diezelfde dag ging hij nog naar Kapelle-op-den-Bos, drankenspeciaalhandel De Hopduvel in Gent, Drankenhandel Geers in Oostakker en ook nog naar Lokeren.

Ondertussen werden we ook reeds door andere verzamelaars gecontacteerd, die enkel interesse hebben in het etiket. Geïnteresseerden mogen steeds contact opnemen met Lochristinaar. We zullen hen doorverwijzen naar het actiecomité opdat ze een fles zouden kopen. Het is ten slotte voor het goede doel. Niet enkel het bier in flessen van 75cl kan gekocht worden maar er worden ook 100 unieke Damiaanglazen aangeboden. Zowel het bier als de glazen worden verkocht aan dezelfde prijs als de stiftjes, namelijk 6 Euro. En - zo liet schepen Janine Stadeus ons nog weten - binnenkort zal het bier ook te koop zijn in de Delhaize van Lochristi.

En dan is er nog het beeld Father Damian van Thierry Lauwers, dat momenteel nog bij Indinox in het bureel van Sam De Schepper staat. Daarover raakte reeds bekend dat de inhuldiging op 04 juli plaats zal vinden, uiteraard in aanwezigheid van de kunstenaar.

 

 

 

 

 

 

Over de juiste plaats waar het beeld zou komen, was er tot voor kort nog discussie.
Geruime tijd was er sprake van het pleintje aan De Bouw (waar de letters “Lochristi” staan langs de N70), maar uiteindelijk besloot men het kunstwerk op het grasplein aan de kerk te plaatsen.

Woensdag vond nog een afsluitende vergadering plaats en werd de exacte locatie bepaald. Eerste schepen Hervé Stevens, ook bevoegd voor patrimonium, licht toe :

“Father Damian komt op de plaats waar nu een bloemenschaal staat, dicht tegen de kerk en tussen het monument der gesneuvelden en het beeld van de Vos Reinaert. Het kunstwerk zal geplaatst worden met zijn rugzijde naar de kerk toe opdat de gebruikers van het pad het in al zijn glorie kunnen aanschouwen.”

En omdat een beeld altijd meer zegt dan woorden, maakte Lochristinaar op basis van deze toelichting en fotomontage. Deze foto’s kan u ook bekijken op de facebook-pagina van Lochristinaar.

Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/blog/lochristi-damiaanactiedorp-2014-gaat-van-start

www.lochristinaar.com/blog/lochristi-damiaanactiedorp-nu-op-kruissnelheid