Masseur of begrafenisondernemer, garagist misschien?

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

Vanaf volgend jaar lijkt er ruimte vrij te komen om alsnog mijn eigen zaak uit de grond te stampen zonder een specifieke opleiding te hebben genoten of het gepaste diploma aan de muur.

Misschien start ik wel een handeltje als zelfstandig tandtechnicus, zo eentje is er nog niet in mijn gemeente. Me bij Mega Doe-Het-Zelf Deschacht van enig fijn gereedschap voorzien en weg is het commissieloon van mijn tandarts! Genoeg is genoeg geweest! In ons landje is er een aantal zelfstandige beroepen waarvoor men verplicht een vestigingsattest moet hebben. Een attest dat garandeert dat de persoon die je mattentaartje bakt een zekere beroepsbekwaamheid heeft en kennis bezit van onder meer elementaire boekhouding. Iets dat er gekomen is om bepaalde misbruiken in die beroepscategorieën te vermijden en zo de avonturiers te weren.

Blijkbaar zijn er nu Europese onderdanen die hier een zelfstandige activiteit mogen uitoefenen zonder dit vestigingsattest en de nodige beroepsbekwaamheid op zak te hebben en dit wil Europa nu opentrekken met een te wijzigen regel- en wetgeving. Daarom plant de Vlaamse regering de huidige vestigingswet af te schaffen voor een aantal beroepscategorieën. Unizo-topman Karel Van Eetvelt waarschuwt alvast dat deze nieuwe regeling oneerlijke concurrentie kan veroorzaken. Maar ook ik, als consument, denk dan: het zal je bril maar wezen wanneer je zogenaamde opticien een bijziende bijklusser is!