Midwinter

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Midwinter

Soms zijn er van die dagen dat ik wens dat ik de maand december kon overslaan. De donkerste dagen van het jaar in een soort winterslaap doorbrengen. Maar vanaf vandaag is er hoop, we kruipen terug naar het licht.

Toch is deze voorouderlijke, bijna instinctieve afkeer voor het donker niet meer van deze tijd. We troepen immers geregeld met z’n allen samen in een zee van licht, op kerstmarkten, in shopping malls of tijdens gastronomische toestanden.

Obligate ijspistes verrijzen dan weer in het landschap als statement tegen de klimaatopwarming, maar daar ga ik nu niet dieper op in. Er moet nog geschaatst worden!

Onze neus volgt de ontsnappingsroutes, de commerciële ambiance die overgoten is met braadworstgeur, glühwein en Jingle Bells.

Binnen ons eigenste cocoonen draait de gezelligheid dan weer op volle toeren, net alsof we tegengas willen geven richting het lengen van de dagen.

Prettige babbels, een goed glas wijn en een berkenblok in de Jøtul houtkachel zorgen er anderzijds voor dat deze periode zich meteen ook als gezellig laat ervaren.

En straks zijn er de solden om het nieuwe jaar mee aan te zwengelen.

Zo herschrijven we jaar na jaar het verhaal van gisteren!