Music on Sundays: Freek de Jonge – “Heer, heb meelij (met de Belgen)”

Anne
0 reactie(s)

Vandaag 21 juli, Nationale Feestdag. Maar, een mens zou zich afvragen wat we nu vieren. Hoe nationaal is België nog en hebben we wel reden om te feesten?

Na de verkiezingen op 26 mei zijn momenteel nog maar 2 van de 6 (!) regeringen samengesteld. De vorming van de 4 andere regeringen lijkt allerminst van een leien dakje te lopen. Erger nog, het lijkt erop dat we – in ieder geval wat het federale niveau betreft – afstevenen op een nieuw record. Niet echt veel redenen om te feesten dus?

Maar, het is zomer, zondag en Gentse Feesten. Geen driekleurige zwartgalligheid vandaag. Laat het ons eens van de muzikale én humoristisch kant bekijken. Geen “O dierbaar België” maar wel “Heer, heb meelij (met de Belgen)”. In dit nummer, dat voor het eerst uitgebracht werd in 1997, beschrijft Freek de Jonge op zijn typisch cynische manier, de “Belgische problematiek”.
En net als deze problematiek, leeft ook dit nummer. Freek durft immers, op basis van bepaalde gebeurtenissen, de tekst van dit nummer aan te passen  en actualiseren

De kwaliteit van het filmpje is niet schitterend, de song wel.

“Heer, heb meelij met de Belgen, en laat ons vandaag genieten van een prachtige dag".