Music on Sundays: Milk Inc is back!

Bennie
0 reactie(s)
Milk Inc © Jaak Geebelen Wikipedia

Tekst Bennie Vandepiete ©  Foto's Jaak Geebelen Wikipedia

De 2 laatste afleveringen van Belpop, over de Belgische Eurodance, leverde ijzersterke maar ook ontluisterende televisie op. Ook Milk Inc kwam aan bod. Sinds 27 oktober weten we dat die Belgische dance-formatie helemaal terug is. 

De voorbije 2 weken kwam in een dubbelaflevering van Belpop de “Belgische Eurodance “ aan bod. In 1989 scoorde Technotronic een wereldhit met “Pump up the Jam”. Een hit die de muziekwereld zou veranderen.

Na het succes van “Pump up The Jam” smijt een hele rist Belgische producers zich – met succes – op het maken van hits met elektronische beats. De Belgische formaties scheren hoge toppen… in het buitenland. Want in eigen land blijven de media zich focussen op de rockscène. Dance-acts die prestigieuze awards winnen of in het buitenland een optreden geven voor 60.000 fans, dat is niet nieuwswaardig. Maar dat Deus van gitarist wisselt komt op de voorpagina.

Men twijfelt ook steeds aan de zangkwaliteiten van de mooie frontvrouwen. Velen onder hen playbacken wat studiozangeressen ingezongen hebben. Dat was zeker in het begin het geval, denk maar aan Technotronic, 2 Fabiola en Milk Inc. Maar als “Tien om te zien”  beslist om geen playback meer toe te laten, is men genoodzaakt om uit te kijken naar mooie, en vooral goede, zangeressen.

Managers en platenfirma’s willen maximaal geld verdienen en leggen – nu de acts populair en succesvol zijn - waanzinnige toerschema’s op. Een deel van de frontvrouwen belandt uiteindelijk in het ziekenhuis of kent ernstige problemen. Denk maar aan Kate Ryan, Sylvie De Bie van Sylver of Annemie Coenen van Ian Van Dahl. Anderen zijn gebonden door wurgcontracten.

Milk Inc © Jaak Geebelen Wikipedia

Regi Penxten volgt met Milk Inc. vastberaden zijn eigen koers. In 2000 wordt frontvouw Anneke Vervoort vervangen door Linda Mertens, omdat er live moest gezongen worden. In 2006 vat Regi het plan op om het 10-jarig bestaan van de band te vieren met een live optreden te geven in het Antwerps sportpaleis. Opnieuw is men zeer kritisch. Dance brengen met een live band? En dan nog in het sportpaleis (optreden in de – kleinere – Lotto-arena was geen optie voor Regi). De show is uitverkocht, “Milk Inc Supersized” is een gigantisch succes en men beslist zelfs om er jaarlijks op te treden. In 2007 geraakt het Sportpaleis 3 maal uitverkocht, in 2008 en 2009 zelfs 6 maal.
In 2009 wordt Milk Inc gevraagd om op te  treden in de Pyramid Marquee op Rock Werchter. Die programmatie verhit de gemoederen en er wordt zelfs opgeroepen om het concert te boycotten. Maar zover komt het niet. Integendeel, de tent is veel te klein en het optreden staat in ieders geheugen gegrift. 
Het gaat Milk Inc voor de wind. In 2014 last men een pauze in want zangeres Linda is zwanger. Maar in 2017 slaat het noodlot toe.  Lio, het dochtertje van Linda, overlijdt aan kanker. Het kindje was amper 2,5 jaar oud. Milk Inc wordt “on hold” gezet.

Milk Inc © Jaak Geebelen Wikipedia

Regi vindt zichzelf opnieuw uit. Hij schrijft Nederlandstalige (dance-)nummers, werkt samen met andere artiesten (om. Jack Reese, Niels Destadsbader,  Camille, Pauline, Emma Heesters) en bestormt de hitlijsten.

Hij blijft ook optreden in het Sportpaleis met de “Regi Family” en zijn show draagt in 2023 het mysterieuze label “The Return”. Fans hopen dat die titel hint op een terugkeer van Linda.
Op 27 oktober is het dan zover. Linda verschijnt op het einde van de show, gehuld in een zwarte cape, op het podium. Als ze haar mantel uitdoet, gaat het dak van het Sportpaleis. Milk Inc is back!
Er zijn ondertussen al 6 concerten gepland, in het Sportpaleis, in november 2024.

Voor deze Music on Sundays keren we terug naar de eeuwwisseling. In het jaar 2000 brengt Milk Inc “Walk on Water” uit, de eerste grote hit met Linda als zangeres. Fijne zondag!