“Overdrive” met een ferme knipoog naar de jaren ‘80

De muziek uit de jaren ’80 blijft inspireren. Dat blijkt nog maar eens uit de song “Overdrive” die ondertussen al 11 weken in de Radio 2 – top 30 meedraait.

“Overdrive” ontsproot in 2023 aan de muzikale breinen van het Franse dj-duo Ofenbach. Ze lieten het nummer inzingen door de Amerikaanse zangeres Norma Jean Martine. Het was trouwens al de tweede keer dat Ofenbach en Norma Jean Martine samenwerkten. In 2020 tekenden ze al voor de hit “Head, shoulders, knees & toes”. Dat nummer bevatte een duidelijk hoorbare sample van het (kinder-)liedje “hoofd, schouders, knie en teen”.

En die herkenbaarheid zit ook in het uptempo nummer “Overdrive” dat eigenlijk gaat over de kracht van muziek en dans. Maar al van bij de eerste tonen is er de opvallende gelijkenis met “Cambodia”, de gigahit van Kim Wilde uit 1981. “Cambodia” was de eerste single van “Select”, het tweede studio-album van Kim Wilde. Het nummer werd geschreven door Kim’s broer Ricky Wilde en hun vader Marty Wilde. De tekst van het nummer gaat over een vrouw wier partner in dienst is als militaire piloot in Thailand. Op een dag krijgt hij een order om naar Cambodja te vliegen, waar hij vermist raakt.

Ofenbach – Overdrive feat. Norma Jean Martine

 

 

"Cambodia" – Kim Wilde

 

 

 

Scroll naar boven