Rawijs

De familie Floré – Boone uit de Koning Albertlaan gooit het volgend jaar deels over een andere boeg. Linda en Alex zijn begonnen met de inrichting en aanleg van een zelfpluktuin. Groenten, kruiden en kleinfruit worden seizoensgebonden in serre en volle grond geteeld. Lokaal, natuurlijk en milieuvriendelijk staan centraal.

De familie is bekend als telers van azalea’s maar diversifiëren nu. Al wie meer informatie wil moet zeker eens langsgaan op 8 december. Van 14 tot 18 uur is er in de Koning Albertlaan 101 een infonamiddag.

Het veld is ondertussen met winterrogge ingezaaid. Dit gewas is zeer geschikt als groenbemester. De goede en snelle grondbedekking vermijdt ongewenst kruid en uitspoeling. Het zorgt ook voor een betere doorlaatbaarheid van de bodem.

Op het veld komen groenten zoals worteltjes, bonen, prei, erwten en nog veel meer. In de serre worden onder andere tomaten, paprika’s en meloenen gekweekt.

Sla, spinazie en radijs vinden er ook hun stekje.

Hoe werkt Rawijs? Leden kopen in het begin een oogstaandeel en mogen zelf de vruchten plukken voor eigen en dagelijks gebruik.

Zelfdiscipline zal hierbij erg belangrijk zijn zodat alle leden kunnen oogsten. Mail, borden en vlaggen op het veld zijn wegwijzers naar het groentepakket van de leden.

Zelfpluktuinen zijn in. Versheid, dichtbij, mee-eten met de seizoenen, minder CO2 uitstoot, geen verpakking zijn duurzame en belangrijke voordelen.

Bovendien zijn het mooie alternatieven voor de eigen moestuin, die er niet is of niet kan worden aangelegd.

Op de site vinden we:

“Rawijs werkt volgens het CSA principe: Community Supported/Shared Agriculture. Landbouw gedragen door een gemeenschap.
Dit is een concept waarbij de boer en de consumenten/leden de handen in elkaar slaan. De leden betalen een jaarlijkse bijdrage en de boer teelt in ruil een ruim assortiment seizoensgroenten.

De leden hebben inspraak in het teeltplan en de bedrijfsvoering en kunnen inzage krijgen in de boekhouding. Er ontstaat dus een wederzijdse verantwoordelijkheid waarbij de boer tracht een zo goed mogelijke oogst te realiseren, terwijl de leden er voor zorgen dat hier een eerlijk loon tegenover staat.”

We wensen Alex Floré en Linda Boone heel veel succes!

Meer informatie: www.rawijs.be

Scroll naar boven