Tuindagen van Beervelde: De elfjes gaan slapen

Bennie
0 reactie(s)

 

Drie dagen lang was Beervelde weer het Mekka van de tuinliefhebbers. Zo’n 15.000 bezoekers overspoelden de voorbije dagen het Park van Beervelde. De zon zorgde vrijdag voor een prachtige zonnige herfstdag met zo’n 4.300 bezoekers.

Zaterdag waren vooraf een paar buitjes aangekondigd, maar Frank en Sabine sloegen de bal mis. Een aanhoudende regen teisterde Beervelde en omstreken tot 13 uur. Er verscheen nadien nog een aangenaam zonnetje aan de hemel maar de teller bleef die dag op net geen 3.700 bezoekers staan. Zondag dan de topdag met aangenaam droog weer. Het was bij momenten koppen lopen en de 7.150 bezoekers dikten het eindtotaal aan tot 15.137. Het is de beste oktobereditie van de lalatste 4 jaar.


Het thema van deze 52ste editie - Elfjes en Fairy Gardens - bleek een schot in de roos en was zeer toegankelijk. Heel wat standhouders waren met het thema aan de slag gegaan. We zagen micro-tuintjes in schalen, kapotte bloempotten, glazen stolpen, kruiwagens en zelfs in de laadschop van een bull-dozer. Menig micro-tuintje ontlokte bewondering bij de toeschouwers, en opvallend waren ook de positieve reacties die we gedurende drie dagen vanwege de kinderen hoorden. Ook vanuit het kamp van de – meer dan tweehonderd - standhouders hoorden we positieve geluiden. Er mag dus weer van een zeer geslaagde editie gesproken worden.

Verheugend was ook deze keer weer het succes van de lokale standhouders. Zoals u ongetwijfeld weet, tellen de Tuindagen van Beervelde 2 jurys. Enerzijds is er de damesjury die ook onderscheidigen uitreikt voor de kwaliteit en de presentatie van de standen. Hierbij worden standhouders in de bloemetjes gezet omwille van het algemene sfeerbeeld van de stand en/of de originaliteit waarmee rond het thema gewerkt werd.

Bij de lauraten van deze editie moeten we zeker VELT vermelden. Zij slaagden met brio in hun opzet om micro-tuintjes te maken met recuperatiemateriaal. Planten in oude PET-flessen of in kinderlaarsjes en aardbeien kweken in houten, rechtop staande palleten. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat VELT te beiden had en waarvoor ze beloond werden met een gouden onderscheiding.
Ook “Ons Ateljée” met Anne Huttener willen we hier vermelden. Traditiegtrouw behaalden ook zij weer een goude onderscheiding voor hun prachtige stand. Gedurende drie dagen werden er bloemstukken gemaakt en verkocht, waarbij de opbrengst integraal naar het kinderkankerfonds Koester ging. Goud was er ook terug voor Bijoux Lavault die van de inkomhal van het kasteel één groot elfendorp hadden gemaakt.

Een heel verdienstelijke zilveren onderscheiding sleepten de kringloopkrachten van IDM enLochristi in de wacht met hun Fairies Compost Garden. Zij hadden een elfendorp gemaakt in een uitgeholde pompoen en in een oude kruiwagen. Alles was zelf ineen geknutseld, van het het emmertje van de waterput (uit oud blik) tot de het riekje waarmee de elfjes in hun micro-tuintje werkten.


De botanische jury geeft onderscheidingen aan kwekers warvan de stand buitengewoon bevonden werd. Hiermee kan zowel een uitzonderlijke prestatie als een nieuwgheid bekroond worden. Deze prijsuitreiking werd voorafgegaan door de doop van een nieuw soort gras. Een laatbloeier die ook als haagplant kan gebruikt worden en warvoor zelfs nu al interesse vanuit de Verenigde Staten bestaat. Kweker José De Buck gaf zijn nieuwe soort de naam Miscanthus Sinensis Arboleen, waarbij Arboleen de samentrekking is van Arboretum en Het Leen (provinciaal domein in Eeklo).

Ook een van de nieuwigheden van deze tuindagen viel een paar maal in de prijzen.
Peter Bauwens van “De Nieuwe Tuin” en Claude Pohlig van “Cuisine Potager” hebben één gemeenschappelijke passie: Japan. De ene kweekt Japanse groenten, de ander houdt van de Japanse keuken. Zij lieten hun standen naar elkaar groeien en boden de bezoekers de mogelijkheid om eens te genieten van een boordje culinaire oosterse verfijning.

Speciaal vermeld werd bij de prijsuiteriking ook het Hoyland Plant Centre. Deze Engelse kwekers van Agapanthus (Afrikaanse lelies) hadden zelf contact opgeomen om op de Tuindagen van Beervelde te mogen staan. Zij hadden een opvallend mooie stand, vlakbij het kasteel, met bloemen in twee grote “bombardons”.

Een andere publiekstrekker was ook deze keer weer valkenier Marc Goossens met zijn roofvogels. Gedurende de demonstraties weet de man ook nog het publiek te boeien met de nodige toelichtingen die op humoristische wijze gebracht worden. We telden tijdens één van de demonstraies ²op zondagmiddag een 200-tal toeschouwer en een hele horde hobby-fotografen.

Menig bezoeker liep ook te zoeken achter het “Elfje dat in slaap gevallen was”. Door het nummer van deze stand te noteren op een deelnemingsformulier, waren er 2 maal tien vrijkaarten te winnen voor de komende tuindagen. Geen gemakkelijke opdracht, want Graaf Renaud had hiervoor een sfeervolle stand gemaakt, die ergens - over het brugje - op de wandelroute lag.

En nu .. mogen alle elfjes gaan slapen. Een zeer geslaagde editie zit er op, het is aftellen naar de volgende tuindagen op 8, 9 en 10 mei 2015. Noteer het alvast in uw agenda en tot dan kan u genieten van onze fotoreeks.