Vloeren en tegels: van art nouveau tot seventies in Gent

Nog tot 10 maart kun je in het Miat de naam en faam genieten van de Belgische tegelbedrijven. Het is de eerste keer dat tegeltableaus te zien zijn in België en ik liep even binnen. Restaureerde ooit bijna 25 jaar geleden een huis uit 1938 dat nog met dergelijke vloeren bezield was maar had toen geen tijd (en besef) van hergebruik.

 

Rond 1900 had België een sterke tegelindustrie met nieuwe technieken en moderne machines die het manuele werk beperkten.

Aantrekkelijkheid, betaalbaarheid, standaardisering en duurzaamheid stonden daarbij centraal.

Dat leidde tot een sterke internationale waardering van de Belgische tegels tijdens de belle époque en het interbellum.

Het technische en esthetische verhaal vloeien in elkaar. Keramische vloertegels en decoratieve cementtegels veroverden veel bouwersharten. De rijke variatie van vloertegels, plinten, wandtegels voor lambriseringen, friezen, bovenlijsten, decoratieve panelen en ornamenten deden de rest.

Naast eigen ontwerpen deden de fabrikanten beroep op architecten en kunstenaars. Het was een handtekening die specialisten meteen herkennen.

Het MIAT en Stichting Kunstboek geven het boek ‘Gevloerd en betegeld’ op tegelformaat uit.

Niet alleen in het museum kun je genieten. Er is ook een wandeling met gids mogelijk of wat dacht je van een fietstocht langs  huizen en handelszaken met kleurrijke tegels op de gevels?

De kaart is te koop in het MIAT en kost 7 euro. Een fiets huren een dag lang kan ook voor 9 euro. Het koude weer hield me in het MIAT. 

Meer informatie: www.gevloerdenbetegeld.be

Scroll naar boven