VROB tot kerstavond terug op 97.2 MHz

Bennie
0 reactie(s)
VROB Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Radio VROB zendt gedurende 14 dagen weer uit. Deze keer tot Kerstavond en vanuit het dorpscentrum. Lekker lokale radio met veel praatgasten, te beluisteren op 97.2 Mhz of via www.vrob.be

Het ontstaan

Het was1981 toen de eerste plannen gesmeed werden om een (toen nog illegale) vrije radio op te richten in Oudenbos. VROB, of Vrije Radio Oudenbos, was geboren. Aanvankelijk enkel met gelegenheidsuitzendingen, maar geleidelijk aan steeds groter en professioneler. Vier jaar later moest men, noodgedwongen, uitwijken naar Beervelde. Slechts een beperkt aantal vrije radio’s uit Lokeren kreeg een vergunning. Om alsnog een licentie te verwerven, moest VROB in 1985 verhuizen naar Beervelde en werd daar het succesvolle Radio You.

Dertig jaar later bood Lo Plage het ideale kader voor een reünie. Vanuit een mobiele studio  werd vorige zomer Vrije Radio Oudenbos gedurende drie dagen opnieuw de ether in gestuurd. Het zorgde voor een heel aangename sfeer - met de nodige interactie - op het strand van Lo Plage. Tijdens de emotionele slotuitzending was al duidelijk dat dit geen eenmalig gebeuren zou zijn.

VROB: Vriendschap, Respect, Overeenkomen en Beleving!

Een leegstaande woning tussen Lodejo en Pomerans bleek de ideale locatie om in deze kerstperiode 14 dagen lang lokale radio te maken. Een woning met heel wat potentieel. Want behalve een ruimte waarin de studio ingericht werd, kon ook de “woonkamer” omgetoverd worden tot een “praatcafé”. De parking van de Pomerans was dan weer een uitstekende plek om de grote kraan met daarop de antenne te plaatsen.

Op 10 december om 16 uur begonnen ze er aan vanuit Dorp-Oost 5. Om 19 uur was er dan de openingsreceptie. Dirk Van Luchene verwelkomde een 70-tal gasten en lichtte in zijn verwelkoming toe dat VROB nu een evenementenradio is die een viertal keer per jaar te horen zal zijn. Een speciaal woord van dank voor Eric Moeraert, “The Godfather van deze radio” en voor alle medewerkers. Want voor hen betekent VROB: vriendschap, respect, overeenkomen en beleving.

VROB telt ondertussen 47 medewerkers. Een 15-tal onder hen zijn er al bij van het eerste uur. Maar na Lo Plage besloot men ook om een nieuwe, jonge, generatie toe te laten.

Openingsreceptie en marktdag

Tijdens de openingsreceptie stond Thierry Van Hecke aan de micro en het mengpaneel. Chris Corn (Christophe Versaevel) maakte tijd voor een interview en mocht in het praatcafé de openingsreceptie opluisteren. Onder de vele gasten ook een aantal trouwe “Chris Corn fans”.
Daarna was het aan de madammen Dominique en Karen. Op de vraag van Dominique wat ze nu vond van Chris Corn, antwoordde Karen “Zéér sexy”.

Het praatcafé zal ook voor het grote publiek toegankelijk zijn tijdens de weekends en op dinsdag tijdens de wekelijkse markt. En op die wekelijkse markt liep gisteren Luc Segers rond voor live-interviews met marktgangers en -kramers.

Bijvoorbeeld met Ali, een Pakistani die uit Duitsland komt en hier nu Pakistaanse en Franse delicatessen, zoals olijven, kaas en gevulde paprika’s, verkoopt. En op de momenten dat Ali geen klanten heeft… kijkt hij op zijn smartphone naar vrouwencatch. Uiteraard mocht Luc even proeven. Alle geïnterviewden mochten aansluitend genieten van een koffie en een koffiekoek in het praatcafé.

“Zondag – artiestendag” en ook burgemeester

Volgende zondag verwacht men heel wat praatgasten en veel artiesten. Eén van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld de uitzending van Thierry Van Hecke en Gilbert Switzynck. Tijdens hun “Zondags Aperitief” verwelkomen ze tussen 11 en 13 uur onder meer de Lootse cabaretière Carine Stevens, ontvangen ze ook de zussen Pauline en Charlotte De Bruyne, Steve Tielens (Nvdr: gekend van “Het is weer Couckenbak”) en zangeres Katy Satyn (destijds deelgenomen aan Star Academy en Eurosong en nu o.m. zangeres bij Dr. Fred and the Medicine Men).

“En”, zo voegde Thierry Van Hecke er nog aan toe, “we mogen ook burgemeester Yves Deswaene verwelkomen met zijn nieuwjaarsbrief voor 2016”. Tijdens “Zondag aperitief” ook een gratis aperitief voor alle luisteraars in het praatcafé. Later op de namiddag komen ook Dynamic Duo - met Tatjana van Acker en Bram Pauwels - en Taxi Lane, een nieuwe groep waarvan enkele leden nog in Velvet Spine speelden.

Kerstkramieken

Op kerstavond, ook de slotdag van deze 14-daagse, komt Luc Segers tussen 11 en 13 uur nog eens terug met zijn “Kerstkramieken”. Een uitzending waarbij luisteraars kunnen bellen om een kerstkramiek, gesponsord door bakkerij De Meyer, te schenken aan iemand die dat volgens hen echt verdient.

En dan…2016

VROB wordt dus een evenementenradio die een viertal keer per jaar zal te horen zijn. En ook voor 2016 liggen de eerste evenementen al vast. Rond de Paasperiode zal er uitgezonden worden vanuit Beervelde naar aanleiding van de Chiro feesten. Uiteraard wordt de samenwerking tussen Lo Plage en VROB verder gezet. Ook dan is de leuze: “VROB, uw radio, onze passie”!

VROB kan je beluisteren op 97.2 MHz of via livestream op www.VROB.be

Bij dit artikel onderstaande fotoreeks van de openingsavond van VROB en tijdens de marktdag.

 

Fotoreeks bij het artikel Lochristinaar.com van Bennie Vanderpiete

Posted by Lochristinaar.com on woensdag 16 december 2015