Burgemeesters werken hard en cumuleren ook

Elk jaar moeten onder meer politici hun mandaten kenbaar maken. Die worden dan in het BS gepubliceerd. Dit jaar was dat niet anders. We namen de saaiste lectuur van het land ter hand en gingen op zoek hoe burgemeesters in onze contreien werken en cumuleren.

Lochristi en omgeving werd onder de loep genomen maar ook wat verderop. De politiezone Puyenbroeck omvat ook Zelzate en Moerbeke. In Vlaanderen zijn 164 burgemeesters van CD&V-signatuur, 57 van Open VLD, 33 komen uit sp.a-hoek en de andere 54 zijn meestal verkozen via niet-traditionele lijsten. Er zijn twee Groenburgemeesters.

Slechts 29 of 9.4% van de burgemeesters is vrouw en de gemiddelde leeftijd bedraagt 52 jaar. Een burgemeester verdient bruto tussen 21.409 euro per jaar (kleinste gemeentes vb. Herstappe) tot maximaal bijna 125.00 euro in grootsteden zoals Gent en Antwerpen. (Bron:UG)

Filip Anthuenis (Open VLD) is burgemeester in Lokeren en is ook Vlaams parlementslid.

De burgemeester van Laarne, Ignace De Baerdemaeker (Open VLD) heeft vijf bezoldigde mandaten en ook vijf niet bezoldigde engagementen.

Cumulkampioen en duizendpoot blijft Marc De Pauw (Open VLD), burgemeester van Destelbergen. Hij was ooit nationaal kampioen ‘cumul’. Liefst 20 betaalde mandaten vloeien richting bankrekening. Er zijn ook heel veel niet-bezoldigde functies en engagementen.

Freddy De Vilder (sp.a) is burgemeester in Zelzate en heeft zeven betaalde functies naast een hele rij niet bezoldigde.

Willy De Vliegher (CD&V) is burgemeester in Wachtebeke en advocaat. Naast deze twee banen heeft hij nog 4 andere betaalde functies bij FINIWO en IMEWO.

De burgemeester van Moerbeke, Filip Marin, is nu ‘onafhankelijk’ en met ziekteverlof. Hij heeft alleen zijn burgemeestersbezoldiging.

Daniël Termont (sp.a) is de meer dan bekende burgemeester van Gent. Hij heeft acht verschillende en betaalde beroepsbezigheden en een reeks niet bezoldigde engagementen.

Burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) houdt het bij drie bezoldigde mandaten en acht niet betaalde. Naast voltijds burgemeester heeft hij ook functies binnen TMVW en het crematorium Westlede.

Scroll naar boven