Cadeautje voor kinderen?

Een humoristisch stripverhaal in het formaat van een roman vanuit het perspectief van een jongere. Het leven van een loser De avonturen van Bram Botermans die allesbehalve een loser wil zijn.

Jeff Kinney, Amerikaan, ontwerpt computerspelletjes, schrijft kinderboeken en tekent strips. In 2007 bedacht hij het personage Greg Heffley dat de hoofdrol speelt in ‘Het leven van een Loser’. Een nieuwe serie was geboren.Vanaf 2009 is de reeks bij ons bekend met in de hoofdrol Bram Botermans. Bram wil cool zijn. In sociale situaties is hij niet altijd even handig maar wel aandoenlijk eerlijk. Grappig uitgebeeld voor de lezer!

Inmiddels zijn we al aan het vijftiende deel toe. Het boek ‘Kopje onder’ kreeg de Nederlandse lezersprijs van de kinderboekenjury 2022.

De Botermansen zijn een doorsnee gezin met een vader, moeder en drie kinderen. De twaalfjarige Bram Botermans heeft een kleine broer Max en een grote broer Rick die hem altijd pest. Bram wil absoluut cool overkomen en geen loser zijn. Hij houdt een logboek bij met tekst en tekeningen. Zijn visie over zijn gezin, zijn familie, zijn wereld is schitterend.

In ‘kopje-onder’ trekt de familie op vakantie met de camper. Ze zien een droomvakantie voor zich, maar stranden uiteindelijk op een verlopen camping. Deze camping wordt zowel geteisterd door de camping uitbater als door een groepje jongeren. Verder kan er veel tegengaan op een vakantiedag. Komt daarbij ook nog een grandioze regenbui waardoor iedereen de camping wil ontvluchten. Heeft hun vakantie nog kans op slagen, of wordt het de slechtste ooit?

Het Is een knappe stripreeks, in het formaat van een roman. De boeken zijn, zoals het hoort in een dagboek van een kind, met de hand geschreven en staan vol met verduidelijkende tekeningen.

Verfrissend met een heel eigen manier om dingen te verwoorden en uit te beelden. Humor troef!  Zeer in trek bij kinderen en jongeren. Boeiend genoeg om ook volwassenen aan te trekken.

Kinney. Jeff. 2021. Het leven van een Loser. Kopje-onder. Utrecht. Uitgeverij De Fontein. Vertaling Hanneke Majoor. 224 blz. ISBN 978 90 261 4802 6

Scroll naar boven