Carrièreprijs is vooral geen fin de carrière voor Niky en Willy

En dat bewijst het kunstenaarskoppel Niky Martin en Willy Steyaert – die in 2022 cultuurlaureaat werden – met een nieuwe tentoonstelling van hun schilderijen en beeldhouwwerken in hun woning, atelier en tuin.

Dat Willy Steyaert en Niky Martin voorbestemd waren hun plaats in kunstenaarslandschap in te nemen, staat buiten twijfel. Willy is ooit gestart als leerkracht technisch onderwijs waar hij onder meer houtbewerking gaf, waarna hij architectuur volgde en mede onder invloed van zijn buitenlandse reizen interesse kreeg voor het beeldhouwwerk en houtsnijwerk.

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Niky begon als lerares informatietechnologie in het middelbaar onderwijs, groeide door tot coördinator van het VVS (Vereniging van Vlaamse Studenten) en begon op 26-jarige leeftijd te schilderen met olie- en acrylverf. Later legde ze zich toe op het beeldhouwen. Haar kunstwerk “Nikè, de godin van de overwinning” waakt sinds 2010 over het kerkhof van Zeveneken. 

Boeiende mensen, en daar gaan we graag langs.

Wat deed de carrièreprijs met jullie? Als mens en op artistiek vlak?

“We vonden die appreciatie heel tof. Breder kan je stellen dat ons werk nu ook officiële erkenning kreeg. Het is iets om te koesteren, zoals een diploma.”

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Niky: “Er was wel degelijk een ommeslag na de prijs. Ik werk nu meer symbolisch. In mijn schilderijen projecteer ik de dualiteit tussen leven en dood. Maar altijd met de blik naar het licht gericht. Net als Willy met zijn beelden, is ieder kunstwerk een drager van een verhaal. Iedereen torst wel een rugzak en bij ons is dit niet anders. Ja, misschien is creëren wel therapeutisch voor ons, maar vooral ervaringen en emoties delen met andere mensen en herkenning aanreiken, vinden we even belangrijk.”

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Willy: “Ik werk nu met andere materialen dan eerder, de vormgeving is ook moderner. Mijn beelden ontstaan uit het soort marmer dat uit de groeven komt waar ook Michelangelo mee werkte. Het is heel zuiver marmer en zonder aders. Evenals bij Niky vertellen mijn beelden en sculpturen een verhaal. Dikwijls impressies opgedaan tijdens reizen, maar ook ervaringen uit mijn levensbagage, geven mijn kunst gestalte.”

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Twee kunstenaar onder hetzelfde dak, werkt dat?

“We houden elkaar in evenwicht, toetsen ons werk ook af aan elkaar. Maar het is zeker zo dat we elkanders werk niet onmiddellijk mooi hoeven te vinden. We hebben een spreekcultuur en veel dingen beleven we simultaan, zonder evenwel afbreuk te doen aan het individuele. Onze gemeenschappelijke interesses gaan ruim, van muziek tot literatuur en reizen.”

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Waarom zouden mensen jullie tentoonstelling bezoeken?

“Om kort door de bocht te gaan, omdat wijzelf ook enorm genieten van de werken en hoe ze hier in een gepast kader worden gepresenteerd en we dit willen uitdragen naar iedereen die hier open voor staat. Maar ook de verhalen achter de kunstwerken maken het totaalplaatje.” De reacties op onze vorige tentoonstelling waren heel positief, wat onze drive alleen maar groter maakte. Het kan alleen maar beter worden!”

Niky: “De bezoeker zal eveneens twee beelden in hout te zien krijgen gemaakt door mijn vader, wat meteen een eerbetoon is aan de man van wie ik veel heb meegekregen.”

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Jullie zijn zowel kunstenaar, curator en organisator. Verkopen jullie de werken ook?

“Ja, zowat alle tentoongestelde werken staan te koop. Het blijft altijd wel een beetje afscheid nemen van je kinderen. Vroeger lukte dat minder goed. Maar doordat we rechtstreeks contact hebben met de koper weten we dat ons werk in goede handen terechtkomt.”

Lochristinaar wenst Niky en Willy – een koppel dat het leven omarmt – veel succes toe.

Tentoonstelling
Te bezoeken op 24 en 30 september en op 1, 7 en 8 oktober
Telkens vanaf 15 uur
Op andere momenten graag een seintje vooraf  0476/91.75.56
Adres: Kouter 22, 9080 Lochristi

Willy Niky Expo Sep Okt 23 © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven