Christophe De Waële krijgt 6de dan na 40 jaar ju-jitsu

Renshi Christophe De Waële zette 40 jaar geleden zijn eerste stapjes in de zelfverdedigingssport Ju-Jitsu. Vier decennia later mag hij zich de trotse bezitter van de 6de dan Ju-jitsu noemen. Damo Kwai, de club waar De Waële actief is, wil dit vrij uitzonderlijk moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op 27 april, tijdens een seminar ‘Leer jezelf verdedigen’, zal de laureaat passend gehuldigd worden door Jan Janssens, Shihan  Aikijujutsu-Kobukai International Budo en Chief Instructor Aikijujutsu bij de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie.

Ju-jitsu (ook als Jiujitsu gekend) is niet meteen de meest bekende zelfverdedigingssport. De oorsprong van deze ‘zachte kunst’ is onduidelijk en afhankelijk van de bron zijn er verschillende meningen over. Er bestaat een vermoeden dat de krijgskunst zo’n vierduizend jaar geleden werd beoefend in China, maar uiteindelijk kwam de sport echt op de voorgrond in Japan met het ontstaan van een resem scholen die elk over hun gespecialiseerde technieken beschikten. Het judo en het ju-jitsu werden in West-Europa ingevoerd in het begin van de 20ste eeuw. Lochristi heeft sinds 1982 een Ju-jitsu school die de naam Damoi Kwai meekreeg. Huidig Shihan Guy De Waële opende toen een tweede school nadat hij in 1975 in Melle al aan de slag was gegaan met een school. In die 42 jaar groeide Damoi Kwai uit tot een waar begrip in de dojo van de Zaffelaarse sporthal.

Christophe De Waële rolde nagenoeg letterlijk in het ju-jitsu twee jaar na de oprichting van Damoi Kwai in Zaffelare. Als 6-jarige ging hij mee met zijn vader naar de wekelijkse trainingsmomenten en de sport had hem snel te pakken. In die 40 jaar dat De Waële actief is in de sport heeft hij een palmares bij elkaar verzameld om u tegen te zeggen. Twaalf jaar na zijn eerste stapjes behaalde hij de hoogste Kyu ju-jitsu-graad en in 1997 pronkte De Waële met een 1ste dan.

Het behalen van de dan-graden is geen senicure. De Waële moest 4 jaar wachten vooraleer hij het examen voor de 2de dan kon afwerken en een kleine rekensom leert ²dat er tussen het behalen van de 1ste dan en de 6de dan maar liefst 27 jaar zit. Gedurende al die jaren nam De Waële aan zowat 40 stages deel, waaronder enkele in het buitenland. Hij verdiende ook zijn strepen in het lesgeven en in 2019 was hij de laureaat van de Trofee voor Sportverdienste in Lochristi

“In onze school Ju Jitsu Damoi Kwaï Dojo worden examens afgenomen tot en met de 5de dangraad door een speciaal samengestelde Jury”, verduidelijkt Shihan Guy De Waële. “De promotie naar de 6de dangraad is pas mogelijk zes jaar na het dragen van de 5de dan en is afhankelijk van de verdienste van de persoon over verschillende facetten gaande van inzet, het lesgeven, deelnemen een initiaties en opendeurdagen en de promotie voor de school”

De 6de dan-graad wordt in de wereld van het ju-jitsu aanzien als een eervolle en gevorderde graad. De persoon die de 6de dan heeft bereikt wordt algemeen beschouwd als een ervaren leraar, mentor en inspiratiebron voor andere jitsuka’s. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van de sport en delen hun kennis met anderen.

Leer jezelf verdedigen

De huldiging van Christophe De Waële wordt zaterdag 27 april gecombineerd met een seminar ‘Leer jezelf verdedigen voor personen van 10 jaar. Na een korte inleiding krijgen de deelnemers technieken Aiki-Jitsu en Katana.  Wie aan dit seminar wil deelnemen kan inschrijven via het secretariaat van de club (mail: info@damoikwai.be – gsm 0475/34.48.56). Niet leden betalen 40 euro (verzekering inbegrepen) voor deze interessante namiddag die doorgaat tussen 13 en 16.15 uur in de dojo van de Zaffelaarse sporthal.  Inschrijven dient voor 20 april te gebeuren.

Scroll naar boven