An Cornelis over NAH in ’t Fazantenhof

Zo’n 75 geïnteresseerden zakten maandagavond af richting ’t Fazantenhof om NAH of niet aangeboren hersenletsel beter te begrijpen en in te schatten. Het blijft een breuklijn in het leven van elk slachtoffer en zijn naaste omgeving, die er ook moet leren mee omgaan.

Schepen Tom De Grauwe was openhartig over zijn zwaar verkeersongeval in 1989. Hij was toen amper 3 jaar. Geheugen en concentratie blijven zijn werkpunten en hij ging op zoek naar eigen talenten.

Velen van ons kennen wel iemand die geconfronteerd werd met NAH, veroorzaakt door een herseninfarct, bloeding, tumor, operatie, ongeval, hersenvliesontsteking, alcohol- en drugsmisbruik, zuurstoftekort, … met primaire en secundaire gevolgen voor hen en hun omgeving.

An Cornelis is psychologe – https://www.psycholoog.be/an-cornelis – en heeft een jarenlange ervaring op dit domein. Het brein is een ingewikkeld systeem waarover we al veel weten maar nog veel te weinig ook. Linker- en rechterhelft zorgen voor verschillende activiteiten en zijn ook oorzaak van neuropsychologische problemen zoals aandachtstoornissen, alertheid, geheugenproblemen en zo verder. PRET is dan mogelijk een oplossing met Pauzeren in een Rustige omgeving, Eén ding tegelijk en het tempo aanpassen om zintuiglijke overprikkeling te vermijden.

Na de voordracht was er tijd voor vragen en kwamen ook ‘ervaringsdeskundigen’ aan het woord. Bij een drankje kon nog rustig verder gebabbeld worden over ervaringen en problemen. Wellicht was dat ook een beetje geruststelling niet alleen te zijn met deze aandoening.

Over de externe beslommering zoals expertises, minimaliserende verzekeringsmaatschappijen en deskundigen, persoonlijke financiën, ontslag en problemen op het werk, invaliditeitsuitkeringen … werd niet gesproken. Te weinig tijd natuurlijk om alles samen te ballen in anderhalf uur maar misschien komt er nog een vervolg?

Voor meer info moeten we op zoek bij https://hersenletselliga.be/ richting Nederland met https://www.hersenstichting.nl/ en https://www.hersenletsel-uitleg.nl/

Het is nu ook de week van NAH (10-16 okotber2022) met info via https://www.sig-net.be/nl/home

Het dienstencentrum was ook al een beetje gezellig, herfstkleurig aangekleed.

 

Scroll naar boven