Cultuurlaureaat 2022: Beeld en muziek bij Niky, Willy, Elias en Mauro

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot en met 11 september. We stellen u alle genomineerden voor. Vandaag zijn dat het kunstenaarskoppel Willy en Niky en de kleinzonen Mauro en Elias.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd.  Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen we u de 11 culturele families voor. Vandaag zijn dat Niky Martin en Willy Steyaert en hun kleinzonen Mauro en Elias Spleers.

Willy Steyaert en Niky Martin

Willy Steyaert (83) was beroepsmatig leerkracht technische vakken en onderwees o.m. houtbewerking. Hij besloot om ook een opleiding architectuur te volgen om zo het technisch tekenen goed onder de knie te krijgen. Net door die opleiding, en ook door zijn binnen- en buitenlandse reizen, groeide de interesse voor beeldhouwwerk. Zo evolueerde Willy van houtsnijwerk naar het werken met witsteen, marmer en tal van andere steensoorten. Hij kapt niet alleen beelden, maar werkt ook door opbouwen. Een techniek waarbij je geduldig, laagje per laagje, vormgeeft aan je kunstwerk. Toen Willy weduwnaar werd, besloot hij om terug cursus te gaan volgen. Aan de academie van Brugge ontmoette hij Niky.

Cultuurlaureaat - Fam Steyaert Martin © Bennie Vanderpiete

Niky Martin (82) is eigenlijk een echt “Gents stropke” dat, door haar papa die les ging geven in Diest, wegtrok uit de Arteveldestad. Ook Niky werd lerares en onderwees informatietechnologie in het middelbaar onderwijs. Later werd ze coördinator van het VVS (Vereniging van Vlaamse Studenten), een taak waarbij ze moest bemiddelen tussen de studenten en de Minister van Onderwijs. Niky woonde ondertussen in het Brusselse. Toen haar eigen dochter naar Gent trok om er te studeren, besloot ook Niky om terug te keren naar haar roots.
Niky was 26 jaar toen ze begon te schilderen, met olieverf-acryl maar ook op zijde. 23 jaar terug besloot ze om zich ook toe te leggen op het beeldhouwen. Daarvoor ging ze eerst in de leer bij wijlen Firmin De Vos waar ze met witsteen werkte. Uit die periode stamt ook het beeld Niké dat de gemeente aankocht voor de strooiweide van de begraafplaats van Zeveneken. Later ging Niky cursus volgen aan de academie van Brugge waar ze Willy ontmoette. Sindsdien zijn ze vier handen op één buik en doen alles samen.

Nadat ze eerst samen in Destelbergen woonden, verhuisde het kunstenaarskoppel 16 jaar geleden naar Lochristi. In hun woning in Kouter – met een prachtige, grote tuin – organiseren ze om de 2 jaar een expositie met eigen werk. Door corona moest dit eventjes uitgesteld worden, maar volgend jaar in oktober is er opnieuw een tentoonstelling. Daar zult u dan ook het beeld “3 Sinnen” kunnen bewonderen. Een beeld dat Willy maakte in Springstone, een steensoort uit Zimbabwe. Niky en Willy nemen vanaf 18 september ook deel aan Kunst achter Glas met een aantal schilderijen en een 2-tal beelden (te zien in Drongenstraat 50, Zeveneken).

Cultuurlaureaat - Fam Steyaert Martin © Bennie Vanderpiete

Mauro Spleers

Mauro Spleers (19) uit Oostakker heeft net zijn 1ste jaar Podologie aan de Arteveldehogeschool achter de rug. Zwemmen is de grote passie van Mauro, dat doet hij al sinds zijn 3de levensjaar. En met succes. Want hij kroonde zich al tot Belgisch kampioen op de 50 m vlinderslag. Maar Mauro heeft ook al zijn eerste stappen gezet op artistiek vlak. Toen hij 8 jaar was, maakte hij samen met oma Niky een katje in klei. En regelmatig, tijdens de bezoeken aan het kunstenaarskoppel, helpt hij bij het beeldhouwen. 

In 2021, Mauro studeerde toen aan het IVV Sint-Vincentius (Instituut voor verpleegkunde), moesten de leerlingen iets maken waarin ze hun gevoelens konden leggen. Mauro kon, doordat hij corona kreeg, zijn stage niet afwerken. Hij besloot daarom een hoofd te maken met een droevig en een blij gezicht. Triestig omdat hij die stage vroegtijdig moest beëindigen, en blij omdat die negatieve ervaring in iets positiefs kon verwerkt worden. Het beeld is geïnspireerd op een beeld uit het taoïsme dat 4 gezichten heeft.

Cultuurlaureaat - Fam Steyaert Martin © Bennie Vanderpiete

Elias Spleers

Elias (14) is de jongste van de 2 Spleers-broers. Hij loopt momenteel school aan het Sint-Janscollege waar hij Grieks-Latijn volgt. Doordat hij minder interesse had voor sport, stelde oma Niky voor dat hij muziekonderwijs zou volgen. Zo komt het dat Elias, 7 jaar terug, begon met het volgen van notenleer en piano leerde spelen aan de muziekacademie Ter Beuken in Lochristi. Ondertussen speelt Elias, die een voorkeur heeft voor klassieke muziek, ook al (akoestische) gitaar. Met de muziekschool trad hij ook al enkele keren voor publiek. Elias twijfelt nog wat hij later wil worden: “misschien dierenarts, maar zeker iets met geneeskunde”.

Stemmen voor Willy, Niky en kleinzonen Mauro en Elias kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

 

Scroll naar boven