Cultuurlaureaat 2022: kiest u voor Hilde, Laura en Tine Boone?

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan sinds maandag en daarom stellen we u nu alle genomineerden voor. Na de vader-zoon combinatie met Roger en Benjamin Praet, is het vandaag de beurt aan Hilde Boone en haar dochters Laura en Tine.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er zijn nogal wat Lootse families waarin meerdere leden cultureel actief zijn en die maken dit jaar kans op de titel van “Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie”. Tot en met 15 juni konden families – waarin minstens 2 personen één of andere cultuurvorm beoefenen – voorgedragen worden. Vanaf vandaag tot en met 11 september, kan er gestemd worden op één van de 11 genomineerde families. Daarom stellen we u de 11 families voor.

Deze keer zijn dat Hilde Boone en haar dochters Tine en Laura.

Cultuurlaureaat - Fam Boone © Bennie Vanderpiete

Hilde Boone

Hilde Boone (55) ging in haar jeugd naar de muziekschool om er gitaar en piano te leren. Later volgde ze heel wat creatieve workshops zoals pottendraaien, zanglessen, piano, gitaar, boventoonzingen en SAM coaching. En zo had ze een brede basis om, nadat ze 21 jaar in de privésector gewerkt had, te starten als zelfstandige en in 2014 het Takketiele Huis op te richten. Waarna Hilde nog opleidingen als keramist, herborist, soundhealer en vedic art teacher volgde.

De woning in de Rechtstraat 62 in Zaffelare, waar ze workshops en doe-ateliers organiseert, groeide langzaam uit tot een begrip. Corona en gezondheidsproblemen gooiden tijdelijk roet in het eten, maar sinds deze lente kan men terug in het Takketiele huis terecht om rust en ontspanning te vinden en zichzelf te herontdekken op een creatieve of meditatief-creatieve manier. Tegenwoordig is Hilde actief op het vlak van wol verwerking, vilten, keramiek, kruiden, klank en kleur. De wol verwerking en keramiek zijn oude ambachten die ze levend wil houden door workshops aan te bieden. Net als het werken met kruiden als kleurstofplanten (o.m. voor het kleuren van de wol). 8 keer per jaar organiseert Hilde een klankconcert om zo de cyclus van de natuur te herontdekken en te integreren in het leven. Momenten om even stil te staan en te mediteren. Verder kan je in haar Takketiele Huis ook terecht voor “anders dan anders” verjaardagsfeestjes voor kinderen waarbij die creatief aan de slag kunnen, o.m. met keramiek.

Hilde nam verschillende keren deel aan de tentoonstelling “Kunst omdat het moet” en “Kunst achter glas” en gaf, enkele jaren terug, een kruidenworkshop tijdens de seniorenweek van de gemeente.
Verder was Hilde lid van verschillende koren. Nu zingt ze nog één keer per maand in een amateurkoor en is ze lid van een groep boventoonzingers (zangtechniek waarbij men 2 tonen produceert) waarmee ze af en toe optreden.

Cultuurlaureaat - Fam Boone © Bennie Vanderpiete

Tine en Laura Boone

De tweeling Tine en Laura (24) zijn de 2 creatieve dochters van Hilde. Laura studeert farmaceutische wetenschappen aan de UGent en Tine is leerling aan Howest Brugge in de richting Toegepaste psychologie. Beiden gingen al vanaf de kleuterklas naar de muziekschool Lochristi om er notenleer en koor te volgen. Tine voegde daar dan nog saxofoon en piano aan toe. Laura koos voor piano en dwarsfluit. Beiden speelden ze elk 3 maal mee bij de 5-jaarlijkse musicalproducties van de muziekschool. Nu zingen Tine en Laura nog bij het jongerenkoor Sk’Bam en maken er ook deel uit van het dagelijks bestuur. De tweeling is verder ook actief bij de scoutsgroep Akabeast. Dat is de Gentse afdeling van Akabé, de Vlaamse scouting voor kinderen en jongeren met een beperking. ”En scouts, dat is een cultuur op zich” voegt Tine er al lachend aan toe.

Stemmen voor Hilde en haar dochters Tine en Laura kan tot en met zondag 11 september (middernacht) via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente ( Hier klikken ). Iedere persoon (ook indien geen inwoner van Lochristi kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Scroll naar boven