Cultuurlaureaat 2022: stemt u ook voor de familie Praet – “Ganzelever”?

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan vanaf vandaag. We stellen u de komende weken alle genomineerden voor. Openen doen we met Roger en Benjamin Praet, de vader-zoon combinatie bij wie cultuur door de aderen stroomt.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er zijn nogal wat Lootse families waarin meerdere leden cultureel actief zijn en die maken dit jaar kans op de titel van “Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie”. Tot en met 15 juni konden families – waarin minstens 2 personen één of andere cultuurvorm beoefenen – voorgedragen worden. Vanaf vandaag tot en met 11 september, kan er gestemd worden op één van de 11 genomineerde families ( hier klikken ). Daarom stellen we u vanaf vandaag de 11 families voor en beginnen doen we in eigen huis met Roger Praet (aka “Evarist Ganzelever”) en zijn zoon Benjamin.

Cultuurlaureaat - Roger Praet © Bennie Vanderpiete

Roger Praet

De eeuwig jonge Roger Praet (67) uit Zaffelare kent u uiteraard beter onder zijn pseudoniem Evarist Ganzelever. Deze zelfstandige epicurist (Nvdr.: fijnproever, lekkerbek, genotzuchtig persoon) is bekend als columnschrijver en redacteur bij Lochristinaar.com. Elke maand zorgt deze ongekroonde dorpsdichter van Lochristi voor een gesproken terugblik op het nieuws vanonder de eigen kerktoren. Met zijn humoristische en eigenzinnige rubriek “Chroniqueur” is hij ondertussen ook een vaste waarde bij evenementenradio VROB. Roger is bovendien voorzitter van het kunstenaarscollectief Lo-Art dat in 2021 de 1 km lange Rozelaredreef opfleurde met artistieke vogelhuisjes. Op 17 december 2021 werden in Zeveneken de nieuwe eiken geplant. Evarist Ganzelever kroop voor die gelegenheid in zijn pen en schreef “De eik is dood, leve de eik”, een gedicht waarmee hij de plechtigheid opluisterde.

Roger Praet volgde grafisch onderwijs en schoolde zich kunstig bij aan de stedelijke academie in Lokeren, maar het zijn vooral zijn schrijfsels die ons steeds weer weten te boeien en te plezieren. In 1980 publiceerde hij voor het eerst, in het maandblad “Levend land”. Ondertussen bracht hij al 8 dichtbundels uit, behaalde daarmee prijzen, werd gelauwerd en mocht signeren op de Antwerpse boekenbeurs. In het najaar brengt hij een volgende literaire bundel uit

Cultuurlaureaat - Benjamin Praet © Bennie Vanderpiete

Benjamin Praet

Dat de appel niet ver van de boom valt is zeker het geval bij Benjamin Praet (38). De zoon van Roger en Chris De Vuyst (de echtgenote van Roger die in 2018 overleed) groeide op in Zaffelare en was actief bij JH De Beeste en KSA Zaffelare. Op 12-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste gedicht in “Lo Magezien”. Benjamin was altijd ondergedompeld in taal en muziek. Zijn visie op de wereld verbreedde door zijn universitaire studies (wijsbegeerte en literatuurwetenschappen) waarna hij journalist werd. In 2007 startte hij bij de gemeentesite Lochristi van het Nieuwsblad. Na een korte passage bij De Gentenaar ging hij vast aan de slag bij Het Nieuwsblad waar hij het ondertussen schopte tot Chef cultuur en media. Met scherpe pen recenseert hij o.m. (nieuwe) tv-programma’s en optredens. 
Maar Benjamin is zelf ook muzikaal actief en speelt basgitaar bij Bokthor. Deze vijfkoppige rockband zag in 2005 het levenslicht en na een ietwat stillere periode zijn ze op dit moment volop bezig met het opnemen en mixen van nieuwe nummers. Het resultaat zal begin ’23 op CD uitgebracht worden, waarna er terug optredens volgen. In april ondernam Benjamin met vrouwtje en dochter nog een safari in Tanzania en enkele weken terug trokken ze door Albanië. Verre reizen in het kader van een reisgids – “De wereld rond met kinderen” – waaraan Benjamin werkt en die uitgeverij Lannoo binnenkort zal uitbrengen.

Stemmen voor Roger en Benjamin Praet kan vanaf vandaag tot en met zondag 11 september (middernacht) via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente ( Hier klikken ). Iedere persoon (ook indien geen inwoner van Lochristi kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Cultuurlaureaat - Fam Praet © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven