Cultuurlaureaat 2022: Tekenen, fotografie én muziek komen samen bij Rudy, Koen en Loïse

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot 11 september. We stellen u alle genomineerden voor. Deze keer zijn dat Rudy, Koen en Loïse of de familie Coene – De Vriendt.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd. 
Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen we u de 11 families voor en deze keer zijn dat Rudy Coene, zijn schoonzoon Koen De Vriendt en de (klein)dochter Loïse.

Cultuurlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Rudy Coene – de tekenaar

Rudy Coene (68) ging een aantal jaren geleden met pensioen, nadat hij gewerkt had in een drukkerij, als trambestuurder en magazijnier. Maar zijn hele leven is hij al actief als grafisch kunstenaar en vooral als tekenaar. Hij begon zijn artistieke opleiding aan het KASK in Gent waar hij in 1976 afstudeerde in de graveerkunsten. Het was vooral het hyperrealisme dat hem interesseerde. Een tijdlang wijdde Rudy zich aan het etsen, aan de lithografie en het zeefdrukken. Maar toen hij niet meer over de nodige machines beschikte, verlegde hij zijn focus naar het tekenen. In 2011 hing een serie werken van Rudy in de gang van het gemeentehuis (Kunst aan de gang). Toen met grafische zwart-witprenten die ontstonden door met verschillende tissus Oostindische inkt aan te brengen op het papier. Hij nam ook al verscheidene malen deel aan Kunst omdat het Moet (KOM). Rudy is nu nog  als tekenaar en grafisch kunstenaar aangesloten bij Kunstkring Spectrum Zwijnaarde. Eind april exposeerde dit kunstenaarscollectief nog in het Hof van Rijhove, in Gent.

Cultuurlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Koen De Vriendt – de fotograaf

Koen De Vriendt (40) is de echtgenoot van Rudy’s dochter Simke. Hij volgde in Oostakker een grafische opleiding waar hij analoog leerde fotografen en filmpjes ontwikkelen in de donkere kamer. Later studeerde hij plastische kunsten – audiovisuele vormgeving aan Sint-Lucas Gent. Na een onbezoldigde stage besloot Koen in 2007 om in zelfstandig bijberoep aan de slag te gaan als fotografisch kunstenaar maar ook als ontwikkelaar en vormgever van websites en huisstijlen van ondernemingen.  

Koen fotografeert, op een artistieke manier, wat hem inhoudelijk of gevoelsmatig raakt. Hij wordt daarbij vooral geïnspireerd door de natuur en natuurlijke elementen. Ook Koen nam al deel aan Kunst omdat het moet en zijn werk is dit jaar ook te zien in Zeveneken tijdens “Kunst achter Glas”.

Begin augustus ging Koen aan de slag als creatief manager van BEEST projecten & Pitchkaffee (in het wooncomplex naast Aldi Lochristi). Hij ontwierp de logo’s van Pitchkaffee en zal er ook instaan voor de organisatie van evenementen en de visualisatie van hun projecten.

Cultuurlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Loïse – waar fotografie en tekenen elkaar ontmoeten

De bijna 16-jarige Loïse kreeg de artistieke creativiteit ingelepeld door haar twee grote voorbeelden, Rudy en Koen.  Ze volgt nu een artistieke opleiding aan het Stedelijk Kunstinstituut Gent. Zelf zegt ze daarover: “Eigenlijk ben ik geboren met een potlood in de hand. Ik teken zo vaak ik kan, het liefst op verplaatsing. Dan zoek ik een plekje uit aan een interessant gebouw, monument, landschap…”. Maar regelmatig neemt Loïse een foto van iets moois om het dan thuis na te tekenen. Een detail van een oog of een mooi plantje, het kan allemaal. Het geduld van Loïse werd op de proef gesteld voor ze kon beginnen met een artistieke opleiding maar nu is ze erg ambitieus. “Ik zal keihard blijven werken om hier mijn beroep van te maken. Daarbij zal zal geduld terug een mooie deugd zijn. Na mijn middelbaar zou ik heel graag willen starten aan het KASK te Gent.” Of ze zou deelnemen aan Kunst achter Glas, wist Loïse op het moment van het interview nog niet. Ze is nog te onzeker over haar werk, alhoewel ze bulkt van talent. Dat bewijzen haar potloodtekeningen.

Little Daddy & The Melvins

En dan is er nog de rock & blues band “Little Daddy & The Melvins”. Een groep die Rudy zo’n 20 jaar terug oprichtte. Hij is er niet enkel de leadzanger maar speelt ook nog accordeon en blues harp. Little Daddy & The Melvins treden zo’n 6 tot 8 keer op per jaar, maar oefenen wekelijks. In september 2021 zorgden zij voor de muziek tijdens de sneukelwandeling van Luien.
Achter het drumstel van de groep zit… schoonzoon Koen. Dochter Simke is een van de 2 zangeressen. Het zou ons verbazen mocht Loïse ook geen zangtalent hebben, maar misschien moeten we hier gewoon nog even op wachten.
 

Stemmen voor Rudy, Koen, Loïse en ook Simke kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.
 

Scroll naar boven