De Bib blijft hip, ook na 25 jaar!

25 jaar Bibliotheek Lochristi, dat wordt gevierd! Lochristinaar.com ging langs bij Petra Bogaert en dat leverde een gezellige babbel op vol cijfers en weetjes. 

Een gemeentelijke bibliotheek

Begin van de jaren ’90 had Lochristi 3 parochiale openbare bibliotheken. Die situeerden zich in Zaffelare, Zeveneken en in Lochristi en werkten met vrijwilligers. In 1994 kreeg Lochristi dan de erkenning voor een deeltijds gemeentelijke openbare bibliotheek. De vestiging in Zaffelare werd de hoofdbibliotheek, Lochristi en Zeveneken werden uitleenposten en de gemeente nam personeelsleden aan voor de werking van de Bib. Men begon met, in het totaal, 8.606 boekbanden (met o.m. veel jeugdboeken) en je kon er 1 dagblad lezen. Het minimum voor een bibliotheek bedroeg toen 7.000 banden.

Bib Lochristi 25 jaar © Bennie Vanderpiete

Een nieuw gebouw

Ondertussen werd er hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe bibliotheek in Lochristi en aan een geautomatiseerd systeem voor het opzoeken en het beheren van de boeken. Het nieuwe gebouw, tegenover GBS Lochristi, opende op 21 juni 1997 zijn deuren. Het werd ook de hoofdbibliotheek en de vestigingen in Zaffelare en Zeveneken werden uitleenposten. Drie jaar later nam de gemeente ook de bibliotheek van Beervelde over en werd dit de 3de uitleenpost. In 2009 werd het nieuwe gebouw uitgebreid met een aanbouw van zo’n 250m². Momenteel werken er 9 mensen in de bibliotheek Lochristi (samen 6,5 full time equivalenten) en 2 mensen staan in voor het onderhoud.

Bib Lochristi 25 jaar © Bennie Vanderpiete

Heel mooi aanbod

Vandaag telt de gemeentelijke bibliotheek 74.653 materialen. Daarvan zijn er 52.223 in de hoofdzetel in Lochristi. De resterende 22.430 materialen zijn verspreid over de uitleenposten van Beervelde (11.814), Zaffelare (4.845) en Zeveneken (5.771). De uitleenposten hebben dus een basiscollectie aan boeken, strips en een beperkt aantal Dvd’s. Het gaat daarbij om titels die je ook in de hoofdzetel in Lochristi vindt. Er zijn dus geen boeken, strips of Dvd’s die exclusief in een van de uitleenposten beschikbaar zijn. Het is wel mogelijk om in een van de uitleenposten een titel aan te vragen of om een boek, strip of dvd in een ander filiaal binnen te brengen dan waar het ontleend werd. Dat resulteerde in 2021 in 478 transferts tussen de verschillende vestigingen.

Bib Lochristi 25 jaar © Bennie Vanderpiete

De 7 zussen en kookboeken

Het grootste deel van het aanbod bestaat uit fictie (46.516 boeken) en non-fictie (16.993 boeken), samen goed voor 85% van de collectie. De 4.592 stripverhalen vertegenwoordigen 6% van ons aanbod. De overige 9 % is samengesteld uit Dvd’s (5%), tijdschriften (2%) en spelletjes of materiaal dat niet uitgeleend wordt. In de hoofdzetel in Lochristi kan u elke dag 5 kranten lezen. Elk jaar koopt de Bib Lochristi 5.000 nieuwe banden aan.

“De serie van de 7 zussen (Lucinda Riley) was in 2021 het meest gegeerd. Maar ook de meer literaire werken, denk bv. aan de boeken van Lize Spit, deden het erg goed. En uiteraard werden ook de kookboeken met voorop Pascale Naessens, Sandra Bekkari, Ottolenghi en Karolien Olaerts (Karola’s kitchen) vlot ontleend, net als de boeken over het Keto-dieet” vertelt Petra Bogaert.
“Al enkele jaren merken we dat mensen echt wel bezig zijn met gezondheid en gezonde voeding en die trend houdt aan. Ook de reisgidsen zijn erg in trek. Men komt zich informeren voor men een bestemming kiest of stippelt de reis uit m.b.v. een reisgids”.

De actieve leners

De bibliotheek van Lochristi telt op dit moment zo’n 5.000 actieve leners die het voorbije jaar minstens 1 boek ontleenden. Het grootste deel van hen situeert zich in de leeftijdscategorie van 11-20 jaar.

Daarna zien we een grote terugval qua “leesactiviteit”. Men studeert, trouwt, krijgt kinderen en bouwt een huis. Kortom, men is met heel andere zaken bezig dan met boeken lezen” licht Petra de cijfers toe. “Maar bij onze actieve ontleners hebben we ook acht 90-plussers, de oudste is 95 jaar.”

E-boeken en e-readers

De Bib beschikt ook over een 12-tal e-readers, met daarop zo’n 25 titels die kunnen ontleend worden. Wie thuis zelf over een eigen toestel beschikt kan zich registreren via “mijn bibliotheek” en kiest welke boeken hij elektronisch wil lezen. Die komen zo in een Cloud terecht. Op die manier kan met gelijktijdig tot 2 boeken “ontlenen” die na 6 weken automatisch terug verdwijnen.

Bib Lochristi 25 jaar © Bennie Vanderpiete

Boeken zeggen iets over mensen

“De boeken die ontleend worden, zeggen soms wel iets over de mensen. Iemand die een boekje met kindernamen komt halen, is vermoedelijk in blijde verwachting. Wie een werk ontleent over bouwen en verbouwen heeft waarschijnlijk grootste plannen. Maar…” benadrukt Petra “we kunnen de uitleengeschiedenis van mensen niet nagaan. En bij de boeken kunnen we enkel zien wie de laatste 2 uitleners waren”.

Feestelijke 14-daagse

De bibliotheek van Lochristi bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd. Het voorbije weekend was er de leesmarathon en de jaarlijkse verwendag. Maandagavond was er de (volledig uitverkochte) winteravond met professor Wim Distelmans. Volgende week (22 tot 26 oktober) is er de boekenverkoop en op 29 oktober, van 09.30 uur tot 12 uur, is er de signeersessie van Willy Linthout (tekenaar van de Urbanus-strips) en Ann Smet. Zij werken samen aan een nieuwe stripreeks “De familie Super!” Bovendien kregen alle Lootse 25-jarigen een uitnodiging in de bus om tussen 14 en 29 oktober langs te komen in de bibliotheek. Daar maken ze kans op waardebonnen, boeken of gadgets.

Scroll naar boven