De onkruidhaters zijn blij, mei is voorbij!

Het Vlaams Bermbesluit, gemaakt om de biodiversiteit en ecologische waarde van onze bermen te beschermen, lokt zowel lof als controverse uit. Vanaf 15 juni mag er weer gemaaid worden.

We kunnen niet ontkennen dat er een spanningsveld bestaat tussen de doelstellingen van het bermbesluit en andere belangen, zoals verkeersveiligheid en landbouw. Overmatige vegetatie in de bermen kan leiden tot een verminderde zichtbaarheid op de wegen. Dat laat maaien bloemen de kans geeft te bloeien en zaden te verspreiden, kan op sociale media op weinig begrip rekenen. Onze inheemse flora, wat vaak als onkruid wordt beschouwd, is vogelvrij verklaard. In sommige gevallen kan dit inderdaad leiden tot een ongewenste toename van dominante plantensoorten ten koste van de biodiversiteit.

Verwaarlozing?

Velen beschouwen onkruid als lelijk en ongewenst omdat het het aangezicht van onze openbare ruimtes kan bederven. Onkruid wordt vaak gezien als een teken van verwaarlozing, wat dan weer kan leiden tot een negatieve perceptie over hoe onze gemeenschap met deze ruimte omgaat. Denk maar aan de reacties die het onkruid tussen de eiken in de Zeveneekse dorpskern telkenjare oproepen. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan een strak onderhouden omgeving, zijn anderen meer gericht op de voordelen voor de biodiversiteit en het milieu. Al met al blijft het een seizoensgebonden evenwichtsoefening.

Scroll naar boven