De Provence en de wijnen van Brad Pitt en Angelina Jolie

We trokken verder waar de oleander bloeit en de Ventoux heerser is. Gigondas, Séguret en de Dentelles lagen op de weg. Ondertussen keken we naar de Rode Duivels onder een plataan en proefden we La Douce Provence.

We logeerden in Le Barroux in de Mas de la Lauze – www.provence-gites.com om de regio te ontdekken waar we toch al vele malen kwamen. Duitsers, Fransen en Belgen aan tafel tijdens ‘Table d’hôtes’ en we spraken Engels.

Gastronomisch lieten we ons verwennen door David Santiago en zijn Gajulea in Le Barroux. Het gastronomisch restaurant is alleen ’s avonds open en ’s middags kan je voor een betaalbare lunch (18 euro) terecht in de Brasserie ‘Entrepotes’ – www.gajulea.fr.

 

 

 

 

 

 

Aan de voet van de Ventoux heb je een andere prachtlocatie. Het restaurant Le Mas des Vignes van Yann De Coëtlogon ligt op de onderste flank van de Ventoux en biedt een vergezicht van tientallen kilometer.

Gigondas is natuurlijk vaste stek voor wie de wijnen van deze regio wil degusteren. Betaalbaaarder dan Châteauneuf du Pâpe en net naast Vacqueyras is het Maison du Gigondas een proefoord dat outstanding is. Je kunt hier meer dan 70 wijnen laten aanrukken. We hielden het op 7 om dan een voorraadje in te slaan voor momenten van haardsprokkels en andere winterse gezelligheid. www.caveaudugigondas.fr

Het vlakbij gelegen restaurant L’Oustalet is niet alleen absolute gastronomisch top. Er is ook een wijnboetiek. De familie Perrin is eigenaar en zij hebben als paradepaardje Beaucastel (Châteauneuf du Pâpe) in wijnbeheer. Nieuw op de proeftafel daar was de wijn van Brad Pitt en Agelina Jolie. Zij hebben het Château Miraval (Côtes de Provence) gekocht in Correns en ook daar maakt de familie Perrin de wijn. Het is een vrij groot domein (50 ha) waar alleen rosé en witte wijn wordt gevinifieerd. Mooie mondvullende wijn in een aparte fles en een sober etiket en best betaalbaar (15 euro). Correns is het eerste ‘Biodorp’ in Frankrijk – www.correns.frhttp://miraval-provence.com

 

 

 

 

 

 

De regio leent zich makkelijker dan andere regio’s om de wijnbouw biologisch verantwoord te organiseren en veel domeinen zijn dan ook bio en zelfs biodynamisch al zul je het niet altijd op het etiket vinden. Sites www.biodyndinguesdonc.com en www.lesbioventoux.fr zetten ons op weg.

De oleander bloeide en de zonsondergang op de Ventoux waren pracht net als de herder die zijn schapen liet grazen aan de oevers van dat maanlandschap.

Scroll naar boven