De stilste “Stille Nacht” ooit

Het was kerstnacht 1818 in Salzburgerland, toen men voor het eerst “Stille Nacht” zong. Meer dan 200 jaar hoort het lied bij deze bijzondere nacht, nu al in meer dan 140 verschillende talen. Zelfs in de loopgraven, tijdens het kerst bestand van 24 december 1914, werd de vredige pauze enkel onderbroken door stille-nacht-zingende soldaten uit beide kampen.

Wie zong het niet ? Wereldwijd vermaard, belandde het op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Waren kerstnachten vroeger dan stil, zo stil dat er sereen engelengezang vanuit de hemel te horen  was?  Bij het wonder van de geboorte van een kind houdt de wereld zijn adem in.

En toch, een rustige stille Kerst is een zeldzaamheid. Ik kan er mij geen herinneren. Voor de grote meerderheid betekent Kerstmis eerder een rush !  De stress bij de voorbereiding, de drukte rond de feesttafel, een kakofonie tussen de generaties, de opwinding over de cadeautjes, ….
Dan zal het deze Kerst toch anders zijn : Op een stille planeet met enkel virtuele contacten, zitten wij amper met twee aan de versierde Kersttafel, verlangend naar liefelijke engelenstemmen.

Deze nacht wordt de stilste “Stille Nacht” ooit !
Aan iedereen een Vredige Kerst …. En Slaap in Hemelse Rust.

Scroll naar boven