DE TRAPCHAUFFEUR

Is de nieuwste roman van Marnix Peeters. Een aanrader, maar dan wel eentje dat je zeker niet mag meenemen als vakantielectuur. Contradictorisch? Zeker niet!

Een pareltje als dit verslind je gewoonweg in één snelle ruk, nog voor het vliegtuig de tarmac raakt op je eindbestemming, en dan is het zonde om dit boek nog dagen tussen de vuile onderbroeken geperst te weten.

Eens je deze roman openslaat, is er geen weg meer terug. Geef toe, wie kan er nu terugkrabbelen wanneer je zo’n opener onder ogen krijgt: ‘Als men mij vraagt wat ik doe en ik zeg dat, dan zegt men steeds: u bedoelt tram. Ik zeg: nee, trap. Met treden. Trapchauffeur. Er zijn er niet veel meer, met al die slurven, maar als alle slurven bezet zijn, moeten de mensen nog altijd op het vliegtuig geraken.’

Prachtig toch! Doorheen het boek passeert er als het ware een rariteitenkabinet, mensen met een hoek af en daarom zo herkenbaar en dichtbij.

Dat The Shadows alom aanwezig zijn op de achtergrond versterkt dit verhaal over de kleine dingen des leven alleen maar. Dit miniatuurtje, waarin eenzaamheid, zinloosheid, sociaal isolement en heimwee de rode draad vormen, genereert humor en wel op een dusdanige wijze dat uitbundig lachen de lezer zijn deel is. Alleen spijtig dat het verhaal op een bepaald moment verteld is en je plots dient af te dalen naar de echte wereld, een wereld die hoe dan ook veel lijkt op die uit het boek!

DE TRAPCAUFFEUR van Marnix Peeters verscheen bij Uitgeverij Hollands Diep en telt 142 pagina’s

Scroll naar boven