Is Dit Alles (Ja, dit was het, Henny!)

Weer een muzikaal monument minder, soms lijkt het alsof ze vallen bij bosjes. De Nederlandse muzikant en componist Henny Vrienten is vorige maand op 73-jarige leeftijd overleden. Grote bekendheid kreeg hij als zanger van de Nederpopband Doe Maar.

Het was in 1980, nadat Vrienten zich bij het toen al bestaande Doe Maar had gevoegd, dat de band een eerste bescheiden hit scoorde met '32 jaar (Sinds 1 dag of 2)'. Het typische ska-ritme dat dit nummer kenmerkte werd dan ook het geluid waarmee de groep furore zou maken. Ze hadden onder andere hits met nummers als 'Smoorverliefd', 'Nacht Alleen' en 'Doris Day'. De vette jaren kwamen eraan met uitpuilende zalen en gillende en flauwvallende meisjes. Voor velen een droom, maar niet voor Vrienten. De band vervreemdde steeds verder van zijn te jonge publiek en die gekte was niet de reden waarom Vrienten met muziek was begonnen. Op het podium gooide hij zich dan wel volledig los, maar dat feest verstomde niet als de concerten voorbij waren en hij eigenlijk liever de luwte opzocht. Het was voor hem dan ook geen man overboord toen Doe Maar uiteen viel.

Henny Vrienten © Valentijn Tempels

Vrienten ging dan maar solo verder met af en toe een sidekick of een Doe Maar-reünie. Zijn muziek bleef nog even goed, net als zijn podiumplezier, maar de hype nam gaf. Vorig jaar liet hij nog weten dat het woord 'ambitie' hem als gegoten zat na zijn zeventigste. Er waren plannen voor een nieuw bandje, maar een ziekte oordeelde er anders over.

In “Is Dit Alles”, dat in in het jaar 1982 werd uitgebracht, bezingt Henny Vrienten treffend een relatie die in een sleur is beland. 'We komen niks te kort, we hebben alles, een kind, een huis, een auto en elkaar. Maar weet je lieve schat wat het geval is, ik zoek iets meer, ik weet alleen niet waar…'

 

 

 

Scroll naar boven