Dorp in een dop

Wat kort nieuws uit onze gemeente met het OCMW, de Baloise Belgium Tour, de aardbeienmarkt en de bebloemingsactie.

Vroegtijdige zorgplanning

In het woonzorgcentrum Sint-Pieter (Bosdreef 5B) komt arts en docent aan de Universiteit Gent Marc Cosyns op dinsdag 21 mei spreken over vroegtijdige zorgplanning. Nadenken, spreken en beslissen over de zorg die je wilt, mocht je ernstig ziek worden, staan centraal.

De lezing start om 19 uur in de cafétaria van het woonzorgcentrum. Gratis inkom. Inschrijven is gewenst. Meer informatie 09 355 51 37 of Anouk.delemarre@ocmwlochristi.be.

Zwaar zorgbehoevende ouderen erg welkom in het WZC

Op 16 mei keurde de OCMW-raad het ‘Zorgstrategisch Plan’ goed. Zo schetst het OCMW haar visie voor de komende 10 tot 15 jaar. Na de goedkeuring door de Minister kan men beginnen met de realisatie van de plannen. Na goedkeuring ook, kan het OCMW subsidies bekomen via het VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Na de realisatie van het lokaal dienstencentrum, wenst het bestuur de huidige 17 assistentiewoningen ‘Hof van Lo’ uit te breiden tot een complex van 34 assistentiewoningen.
In een latere fase zal nagegaan worden of het huidige woonzorgcentrum nog voldoet aan de normen voor infrastructuur die gelden vanaf 2019. Op basis van de resultaten van deze studie zal men moeten overgaan tot renovatie of uitbreiding van het woonzorgcentrum.
Uit prognoses blijkt dat er een sterke veroudering binnen de verouderingsgroep aankomt. Tegen 2020 zullen er 26,4% meer 80-plussers zijn dan vorig jaar. In 2030 zal dit zelfs 65,8% zijn ten opzichte van de huidige situatie.

“ Om hier aan tegemoet te komen, wijzigt in WZC Sint-Pieter vanaf 1 juni 2013 het opnamebeleid. Waar tot voor kort iedereen zich op de wachtlijst kon laten inschrijven en opgenomen werd volgens het principe ‘eerst komt, eerst maalt’, zal het woonzorgcentrum vanaf 1 juni prioritair gericht zijn op zwaar zorgbehoevenden en ouderen met dementie die niet meer thuis verzorgd kunnen worden. Opname gebeurt ook in dat geval nog steeds met respect van de volgorde van registratie op de wachtlijst.” aldus de mededeling.
 

Baloise Belgium Tour

De Ronde van België (nu Baloise Tour) start niet alleen in Lochristi maar ook de ploegenvoorstelling gaat hier door op dinsdag. Je zult het ongetwijfeld al gemerkt hebben door omleidingen ook voor De Lijn, verkeersborden, aankondigingen her en der.

Parkeerproblemen komen er dan ook bij. Daarom raadt het bestuur de wielerfanaten aan met de fiets naar het dorp te komen. Er is een bewaakte fietsparking in de Dekenijstraat die open is op dinsdagavond van 17.30 tot 22 uur en op woensdag van 8 tot 14 uur. Tot einde voorraad is er een kleine attentie.

De start wordt woensdag om 11.00 uur gegeven ter hoogte van de school in Dorp Oost en na een plaatselijke ronde met tussensprint trekken de renners richting Knokke. Veel bekende gezichten aan de start en ook Lotto-Belisol heeft een extraatje mee.

Voor de eerste keer maakt het team gebruik van de gloednieuwe ploegbus, gemaakt bij Van Hool. Het is een sterk staaltje van maatwerk met alles op en aan, van douche tot wasmachine, inclusief alle mogelijke multimedia.

Marc Sergeant is dan ook erg tevreden met deze TX 16 Acron : “ In het hedendaagse professionele wielrennen op WorldTour-niveau is een perfecte omkadering van groot belang. Een goed uitgeruste teambus is daarbij onmisbaar. De Lotto Belisol-renners maken dagelijks gebruik van de teambus, als transportmiddel, maar eveneens om te douchen, te relaxen of voor teammeetings. Dat Lotto Belisol vanaf vandaag gebruik kan maken van dit juweeltje, een schitterend voorbeeld van een sterke Belgische samenwerking tussen constructeur Van Hool, G&V Energy Group als investeerder en partner en onze ploeg, doet mij uitermate plezier. Met deze bus zal de uitstraling van het team en zijn sponsors alleen nog toenemen.”

Zet de bloemetjes buiten

Ook dit jaar is er een bebloemingsactie. Inschrijven kan tot 14 juni. Eind juli of begin augustus komt een jury langs. De prijsuitreiking volgt in september. De ecologische en de traditionele voortuin staan centraal. Meer informatie www.lochristi.be of in het gemeentelijk informatieblad.

 

Aardbeienmarkt

Op 24 mei om 18 uur opent het college officieel de aardbeienmarkt in Beervelde. Het zal wellicht de laatste keer zijn met aardbeienprinses nu deze verkiezing in 2013 niet meer plaatsheeft. Elke dag vanaf 18 uur worden er aardbeien verkocht.

Scroll naar boven