Drugs, GAS en nog veel over PZ Puyenbroeck

We blikken nog een laatste keer terug op 2022 met de Politiezone PZ5416, ook over aanhoudingen, woonstveranderingen, kantschriften en informatiecriminaliteit.

Drugs worden in grote hoeveelheden in de haven gevonden maar daar doet de Federale meestal het onderzoek. 227 vaststellingen waren er voor de lokale politie waarvan de meeste in Wachtebeke (107) maar daar had een festival alles mee te maken. Men werkt samen met drugpunt regio Puyenbroeck en Lokeren-Moerbeke. Er waren 66 aanmeldingen. Familie, vrienden, huisartsen, scholen, CLB, OCMW en gemeente zijn belangrijke verwijzers.

GAS boetes en overtredingen van politiereglementen waren goed voor 44 overtredingen in Zelzate, 42 in Lochristi, 27 in Wachtebeke en 14 in Moerbeke. Het gaat dan van afvalbeheer tot vandalisme.

Woonstvaststellingen zijn legio. Dan moet ook de wijkinspecteur langskomen. In Zelzate verhuist men het meest met 1.707, gevolgd door Lochristi met 1.395. In Wachtebeke (393) en Moerbeke (457) is de verhuisdrang veel gematigder. Ook voor kantschriften wordt veelal beroep gedaan op de wijkwerking. In 2022 waren er dat 2.611 voor de ganse zone.

Met 299 vrijheidsberovingen in de vier gemeenten werden ook veel burgers bestuurlijk en gerechtelijk aangehouden. Negen personen werden gecolloqueerd.

Informatiecriminaliteit staat hoog op de agenda van het zonaal veiligheidsplan 2020-2025. Informaticabedrog spant hier de kroon met 151 feiten, gevolgd door ICT-Crime met 94. Ook phishing komt vaak voor (94) en cyberbelaging (49).

Klachten en felicitaties tenslotte zijn er ook. Een schriftelijke waardering was er voor 13 medewerkers. 22 burgers waren helemaal niet tevreden maar 20 ervan bleken na onderzoek door intern toezicht ongegrond.Politiemensen zijn ook slachtoffer van geweld. Een ernstig feit (met werkonbekwaamheid) deed zich voor op 17 februari 2022 toen een bestuurder na roekeloos rijden zich ook keerde tegen de twee interveniërende inspecteurs.

Scroll naar boven