Een huisdierencrematorium in Beervelde

Jonge ondernemers, Jan en Ann (*), zijn op zoek naar een geschikte plaats voor de uitbating van een huisdierencrematorium en lieten hun oog vallen op een pand in de Rietveldstraat.

De inrichting en uitbating van een huisdierencrematorium is niet evident gelet op de ruimtelijke wanorde en de milieuwetgeving. Men moet immers een klasse 1 vergunning aanvragen en het is de Provincie die dit eventueel toekent.

Deze ondernemers en grote dierenliefhebbers zijn op zoek naar een plaats met een vrij centrale ligging nabij Gent en vlot bereikbaar maar liefst ook in een landelijke en rustige groene omgeving.

Uit de rondvraag die we deden blijkt dat dit op deze plaats in Beervelde niet mogelijk is.

Schepen Sandro Di Nunzio: “ Als bestuur zouden we er zeker niet weigerachtig tegenover staan dat er een crematorium komt voor dieren, integendeel, maar we kunnen natuurlijk niet omheen de bepalingen/wetgeving inzake ruimtelijke ordening.

De conclusie is dat dergelijke functie niet mogelijk is in woonzone. Het kan wel in KMO-zone of industrie. Indien goed gemotiveerd eventueel ook in zone voor openbaar nut maar dit evenwel onder voorbehoud. “

Het ruimtelijk beleid in Vlaanderen is een kluwen en doolhof waar het nog moeilijk de juiste weg en de juiste plek vinden is.

Welke reacties er in de buurt zouden kunnen geweest zijn, laten we geheel voorwaardelijk, nu dit plan niet kan.

(*) de namen zijn fictief.

Scroll naar boven