Een ode aan de liefde met “Right Down The Line”

Deze knappe cover van de Californische Bonnie Raitt haalde jammer genoeg nooit de hitlijsten. Geheel ten onrechte en daarom krijgt ze 11 jaar na de muzikale feiten haar “5 minutes of fame” in deze “Music on Sundays”

Muziek vol liefde

Overmorgen vieren we de Heilige Valentijn, de dag waarop geliefden elkaar onder lichte commerciële dwang extra aandacht geven en elkaar verrassen met een attentie. Ook al negeer ik deze opgedrongen feestdag al járen vakkundig, dit jaar doe ik een kleine toegeving onder de vorm van een liefdevol streepje muziek.

Eind vorig jaar was ik op zoek naar een leuke afspeellijst op Spotify. Zo botste ik op “Music to test headphones with”. De titel wakkerde mijn nieuwsgierigheid enigszins aan en daarom drukte ik op “play”. Zo ontdekte ik geheel toevallig “Right Down The Line” in de gecoverde versie van Bonnie Riatt. Ook al besefte ik op dat moment nog niet dat het om een cover ging.

De hese stem van Bonnie, het “Elvis Costello-gehalte” én de betekenisvolle songtekst triggerden me onmiddellijk. Er zit zoveel oprechte liefde in deze tekst en dat liet mij alvast niet onbewogen.
In de greep van “Right Down The Line”

Het nummer liet mij letterliljk en figuurlijk niet meer los. Tijdens de Tijdloze week op Studio Brussel hoorde ik een andere versie van “Right Down The Line”. Was dit nog toeval?

Vanaf de eerste tonen, herkende ik de melodie en was ik één en al oor. Toen ik mijn beste vriendin “mevrouw Shazam” erbij haalde vertelde ze mij dat de Schotse “Garry Rafferty” het nummer zong. Mijn goede vriend “Dokter Google” verwees me door naar songmeaningsandfacts.com . Daar las ik dat hij het nummer schreef voor Carla Ventilla, zijn jeugdliefde met wie hij in 1970 huwde en die steeds aan zijn zijde bleef staan.

“Right Down The Line” werd midden 1978 uitgebracht als single en schopte het tot nummer 12 in de U.S. Billboard hot 100. Het stond op de LP “City to City” samen met o.a. het veel bekendere “Baker Street”.

Helaas liep het huwelijk van Garry en Carla in 1990 toch op de klippen door zijn moordende alcoholverslaving. In 2011 stierf hij uiteindelijk op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn verslaving.

Bonnie Raitt coverde het nummer 1 jaar na zijn dood in 2012. Op 17 maart 2012 was de song als tip te horen in onze Ultratop 50. Het leek echter niet in de smaak te vallen van het grote publiek want het kwam nooit in de hitlijst terecht.

Right Down The Line

You know I need your love
You've got that hold over me
Long as I've got your love
You know that I'll never leave
When I wanted you to share my life
I had no doubt in my mind
And it's been you, woman
Right down the line

 
I know how much I lean on you
Only you can see
The changes that I've been through
Have left a mark on me
You've been as constant as a Northern Star
The brightest light that shines
It's been you, woman
Right down the line

I just want to say this is my way
Of tellin' you everything
I could never say before

Yeah, this is my way of tellin' you
That every day I'm lovin' you so much more
'Cause you believed in me through my darkest night
Put somethin' better inside of me
You brought me into the light
Threw away all those crazy dreams
I put them all behind
And it was you, woman
Right down the line

I just want to say this is my way
Of tellin' you everything
I could never say before

Yeah, this is my way of tellin' you
That every day I'm lovin' you so much more
If I should doubt myself
If I'm losing ground
I won't turn to someone else
They'd only let me down
When I wanted you to share my life
I had no doubt in my mind
And it's been you, woman
Right down the line

 

Scroll naar boven