Nog 11 dagen tot de 69ste editie van de Tuindagen van Beervelde van start gaan. Deze keer koos men “Flower Power” als centraal thema. En dan is het maar een kleine stap naar “San Francisco” , de grote hit van Scott McKenzie.
De tijdsgeest
De Flower Power beweging ontstond midden de jaren ’60. De economie in het Westen kwam goed op dreef, de welvaart steeg, er was technische vooruitgang en ook de lagere klassen konden vanaf dan naar de universiteiten. Maar het was ook de periode van de Vietnamoorlog en de oplopende spanningen tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oostblok. Denk maar aan de bouw van de Berlijnse muur en Cubacrisis in 1962.
Protest tegen het kapitalisme
Aan de universiteiten werden jongeren steeds zelfbewuster. Er groeide een links bewustzijn en er ontstond protest tegen het kapitalistisch systeem dat zijn welvaart mee verkreeg door kolonialisme, uitbuiting en roofbouw op het milieu. Heel wat muzikanten steunden dit verzet, denk maar aan de protestsongs van grootheden als Bob Dylan en Joan Baez. Dichter bij huis hadden we Ferre Grignard en Boudewijn De Groot met liedjes als “Welterusten, meneer de president", "Testament", "De dagen zijn geteld".
Love and peace en de hippies
In de schoot van de Flower Power jeugdcultuur ontstonden een “Love and peace generatie” en… de hippies. Het waren jongeren die zich verbonden voelden met de natuur en zich afzetten tegen de consumptiemaatschappij en de bekrompen burgerlijke normen en waarden. Hippies wilden vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier beleven. Ze probeerden hun geest te verrijken. Seksuele taboes werden doorbroken..
De Flower Power beweging ontstond in Californië, maar verplaatste zich kort nadien naar San Francisco. Daar vond in 1967 de Summer of Love plaats. Tienduizenden jongeren verzamelden er die zomer om er onder het genot van geestverruimende middelen de liefde en de vrijheid te vieren.
De Beatles identificeerden zich met de Flower Power beweging en brachten in mei ’67 het album Sgt Peppers Lonely Heart Club uit. Daarop songs als “With A Little Help Of My Friends” en “Lucy In The Sky With Diamonds”. Maar ook in de weken nadien speelden ze handig in op de Flower Power beweging met het liedje “All You Need is Love”. Het werd het lijflied van een hele generatie.
Wijde gewaden en bloemen
Met hun lang haar en wijde kleren wilden de hippies een statement maken. Zo verdween het onderscheid tussen mannen en vrouwen en was er gelijkheid. Hun gewaden waren dikwijls Oosters geïnspireerd, mede door de invloed van het Boeddhisme. En men tooide zich overdadig met bloemen, als teken van liefde.
Scott McKenzie
Scott McKenzie werd geboren als Philip Wallach Blondheim III. Hij groeide op in North Carolina waar hij in een schoolgroepje – The Singing Strings – speelde. Philip werd muzikant en maakte deel uit van The Smoothies waarmee hij enkele platen opnam en optrad in bekende clubs. Maar omdat niemand zijn naam goed begreep, veranderde hij die in Scott Mc Kenzie.
In 1961 ontmoetten Scott Mc Keznie en John Phillips, toen ook lid van de Smoothies, Dick Weissman. Samen stichtten ze de folkgroep The Journeymen. Ze namen drie albums en zeven singles op maar de groep ging uiteen toen de populariteit van The Beatles, in 1964, steeds verder toenam. Scott Mc Kenzie besloot om solo verder te gaan. John Philips richtte de band “The Mamas and the Papas” op. In 1967 schreef John Philips voor Scott het liedje “San Francisco” met de wereldberoemde openingszin “If you ’re going tot San Francisco, be sure tot wear some flowers in your hair”. Het was onmiddellijk een hit.
Scott McKenzie zou later nooit meer het succes van “San Francisco” evenaren. In 1970 besloot hij om geen platen meer op te nemen. 16 jaar later sloot hij aan bij de The Mama’s & The Papas die een doorstart maakten in een nieuwe bezetting. Daar speelde hij terug samen met zijn oude vriend John Philips. Samen schreven ze “Kokomo” voor The Beach Boys die er in 1988 een grote hit mee hadden. 10 jaar later trok Scott McKenzie zich terug en vestigde zich in Los Angeles waar hij zou wonen tot aan zijn dood in 2012. Hij werd 73 jaar oud.
(Foto's © Freepik en © Shahin Khalaj – unsplash )