Eens rusthuisrebel altijd rusthuisrebel

Gerijpt uit het idee verhalen te verzamelen over rebelse daden die enkele bewoners uit het WZC St-Pieter in Lochristi op hun kerfstok hebben, eindigt dit in een fotoreeks die meer zegt dan woorden vatten kunnen.    

Cultuurlab Vlaanderen nam in 2021 het initiatief om verhalen op te tekenen van residenten in het woonzorgcentrum aan de Bosdreef en daar kwamen er heel wat naar boven. Die oogst werd opgepikt door een aantal leerlingen van het 7de specialisatiejaar Retailmanagement & Visual Merchandising (7RVM) van Edugo Lochristi, die er mee aan de slag gingen. Minionderneming Rusthuisrebel vergrootte rebelse en soms een beetje stoute quotes uit om ze op T-shirts, kaartjes en draagtassen te laten drukken en te verkopen.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Samen met de opbrengst van een verkoopstandje, waar onder meer koekjes over de toonbank gingen, zorgde dit voor een mooi bedrag. De vraag naar suggesties voor een initiatief dat de rusthuisbewoners ten goede kwam, ging rond. En dat werd een mobiele fotostudio. Fotograaf Bennie Vanderpiete blikte een aantal residenten die zich outten als rebellen in. En of ze in goeden doen waren.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Eeuwigheidswaarde

Een goede portretfoto wordt nog altijd door twee mensen gemaakt, hoor je wel eens. En dat is wat deze 27 tentoongestelde foto's in de cafetaria en de aanpalende gang van het woonzorgcentrum ook tonen. Een symbiose die meer is dan alleen maar het resultaat van de kennis en vaardigheden van de fotograaf. De expressie van de geportretteerden toont niet alleen hun buitenkant, het spiegelt de hele mens achter het plaatje.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

En dat is wat Bennie Vanderpiete, samen met de leerlingen van 7RVM en het team van WZC Sint-Pieter, wist vast te leggen. De ludieke aankleding en poses, de omkadering en het optimale licht maken dat het resultaat niet alleen technisch correcte opnames zijn, maar dat de shoot artistieke pareltjes opleverde. En hier hangen ze dan, de rebellen die zich de eeuwigheid in lieten fotograferen. Onversneden kunst die ons toont dat een 'rusthuis' ook kan staan voor een hippere leef- en beleefwereld dan we bij het voorbijrijden al eens vermoeden.

Rusthuisrebel - © JMDB

Deze namiddag geopend

Directrice Ann Cardinael opende eerder deze namiddag de tentoonstelling. “We zetten hier in het WZC Sint-Pieter al geruime tijd in op positieve beeldvorming van ouderen met én zonder dementie. De start van de ‘dementievriendelijke week’ is dan ook een uitgelezen moment om met een mooie staaltje stoere dames en heren naar buiten te komen. De ouderen mogen dan wel al eens kraken en piepen, iets trager stappen en niet alles meer duidelijk horen, ze hebben nog wat in hun mars. Dat is wat de expo wil duidelijk maken”

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

De expo is nog tot 18 november vrijblijvend te bezoeken in het woonzorgcentrum.

Meer van dat? 

Bennie Vanderpiete neemt ook met een foto van Rusthuisrebel deel aan de expo Kunst achter Glas in Zeveneken. Onderstaande fotoreeks bevat enkele sfeerbeelden van de opening deze namiddag en ook een aantal beelden uit de reeks “Rusthuisrebel”. (Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen). 

 

 

 

Scroll naar boven