“Eerste Grote Prijs Florian Vermeersch moet volksfeest worden”

De Grote Prijs Florian Vermeersch brengt op maandag 20 mei de koers terug naar Lochristi. Naast het wielrennen ligt de nadruk op lekker eten en drinken en een “fantastische” sfeer.

De organisatoren van de Grote Prijs Florian Vermeersch hadden de feestzaal ‘t Haeseveld uitgekozen om de eerste editie van de wielerwedstrijd voor te stellen. Voor Robbe Willems, de event manager van de Flo Boys, was dit meteen het sein om de historiek van deze locatie voor te stellen. “Aanvankelijk was hier een van de grootste en modernste bloemisterijen uit de Gentse omgeving gevestigd. Dit bedrijf was gericht op het kweken van allerlei planten die over de hele wereld werden verspreid”, aldus de moderator.

In 1981 werd de familie De Gusseme eigenaar van de site en toverde ze de groene oase om in Gasthof Haeseveld, verwijzend naar de talloze hazen die hier in de velden te zien waren. Al snel werd een Haeseveldbier op de wereld losgelaten, maar dit werd aanvankelijk nog buiten de site gebrouwen. In 2018 werd ‘t Haeseveld dan volledig gerenoveerd, waardoor het Haeseveldbier – dat in de loop der jaren verschillende prijzen won – een eigen bakermat kreeg.

Florian

Na het korte bierintermezzo ging de aandacht naar de renner waarom het allemaal draait. Florian Vermeersch kende een waar pechseizoen. In volle voorbereiding op de Vlaamse klassiekers kwam de onfortuinlijke renner van Lotto-Dstny zwaar ten val en brak hij zijn dijbeen. Deze blessure houdt hem tot vandaag uit competitie, maar Florian kijkt de toekomst positief tegemoet. “Ik ben nog niet op volle sterkte, maar de revalidatie verloopt positief”, zei Vermeersch. “De focus ligt nu op het najaar (augustus, september, oktober), waarbij het WK Gravel als een van de grote doelen is aangestipt. Nu eerst de stageweken en dan bekijken we wel hoe de vorm is”.

Florian Vermeersch vond het een eer dat er nu al een Grote Prijs naar hem is vernoemd. “Toen het idee werd geopperd, was ik heel verrast, maar al snel zag ik dat het idee ernstig werd genomen. Het is voor mij verrassend te zien hoe snel de uitwerking verliep”.

Grote Prijs

“Toen 2 jaar geleden de Flo Boys werden opgericht, was de organisatie van een koers niet meteen een doel, maar al snel werden de koppen bij elkaar gestoken en ontstond het idee om de koers opnieuw naar Lochristi te halen”, zei Tom De Grauwe. “Onze gemeente verdient een grote koers. Het idee werd met veel enthousiasme uitgewerkt en resulteerde in de Eerste Grote Prijs Florian Vermeersch. We willen een sportief volksfeest brengen en dit vooral blijven doen. Wat in Heusden kan, moet ook in Lochristi kunnen”.

25 ploegen

De Grote Prijs Florian Vermeersch gaat maandag 20 mei van start om 13.30 uur in de Bosdreef. 25 nationale en internationale ploegen, met vooral eliterenners zonder contract en U23-renners, rijden 10 ronden. De renners leggen in totaal 153,5 km af. De finish ligt in de Verleydonckstraat, waar ook een gesponsorde tussenspurten zullen plaatsvinden.

Aan de start, finish en langs het parcours zijn verschillende standen terug te vinden waar de  drink- en foodpartners van de organisatie zorgen voor een droogje en een natjes.

TV captatie

Wie niet aanwezig kan zijn, heeft toch de mogelijkheid om de wedstrijd te volgen. Firelight Group BV doet een tv-coverage en zal uitzenden op Sport 10 vanaf 15.30 uur tot de finish. Dit kan op Telenet (218), Proximus (132) en TV Vlaanderen (34). VROB zal de wedstrijd live volgen op de radio via de frequente 97,20 MHz.

Scroll naar boven