Egyptian Fusion Tomatito – Tony Gatlif

Een feestelijke samenkomst in Andalucía, de openingsscène van  “Vengo” , toont ons meteen wat er in de film centraal staat: de muziek!

Tony Gatlif, gespecialiseerd in het maken van zigeunerfilms, produceerde een fantastisch cadeau voor mensen die iets hebben met de mediterraan-moorse muziek.
Hij creëerde een hommage aan de flamenco, waarbij hij zich met een ongeziene wellust smijt in de conventionele wereld van macho’s, uitstekende  gitaristen en stereotype zigeunervrouwen die met een stem als een trompet hun hart uitschreeuwen. Ziehier de flamboyante triestheid van het zuiden! Om het genre tot in de perfectie te kunnen vertolken,verzamelde hij een uiteenlopend gezelschap van muzikanten, zangers en dansers.

In die eerste scène voltrekt zich een muzikaal duel tussen zigeuners uit Oost-Europa, Noord-Afrika en Spanje. Trommels roffelen tegen de maat,  de viool van Bernardo Fernández Calvez huilt óver de toon in en de gitaar van Tomatito tracht de triomf  van het samenspel te winnen.  Als  de gebroken stem van de Egyptenaar  Sheikh Ahmad Al Tuni invalt, ontstaat er een unieke dialoog.  Alle invloeden die de flamenco ooit vormden zijn nu aanwezig.

De confrontatie golft op spaarzame akkoorden en melancholische zanglijnen. Meerdere exotische instrumenten vallen in en laten de toeschouwer voelen hoe aanlokkelijk het is om gevoelens in muziek te laten verdrinken.

 

Scroll naar boven