Er kwamen drie Koningen met ene Ster

De promotors van de speelgoedindustrie hebben hun job dit jaar weer volbracht. Sint Maarten, Sint Nicolaas, de Kerstman en de Drie Koningen mogen nu een paar maanden gaan uitrusten, nu ze bij alle brave kinderen een mooi geschenk afleverden.

Vandaag zijn het de Drie Koningen die als laatsten het cadeauseizoen afsluiten. Bij de Spaanse kinderen kwamen vannacht de Reyes Magos of de Drie Koningen over de vloer met het zo begeerde speelgoed. Gisteren kwamen ze vanuit het Oosten overgevlogen per helikopter en mochten ze met uitzonderlijke permissie van de overheid landen in Pamplona. De media waren er uiteraard bij om meteen alle kinderen gerust te stellen dat Los Reyes Magos in het land waren én vooral dat ze alle speelgoed meegebracht hadden. Gezien de coronabeperkingen werden hun kamelen met een afzonderlijk transport overgebracht. Grote spectaculaire optochten in de Spaanse steden zoals er jaarlijks plaatshebben, zijn er uiteraard niet dit jaar. Des te meer wordt er vandaag alom gesmuld van de Roscón de Reyes, een grote ronde driekoningentaart in donut-vorm met gekonfijt fruit,  kleine figuurtjes of met een boon erin.

De Bijbelse Drie Wijzen zijn nu wel tot Drie Koningen gelaïciseerd, toch houdt men op 6 januari in vele landen en regio’s een of andere traditie in leven. Hier mag er dit jaar geen Driekoningen aan de deuren gezongen worden. Begrijpelijk. Veel kunnen ze ons nu verbieden, maar een  Driekoningenlied zingen en van de taart smullen gaan we toch doen !
Wij komen van het Oosten,
wij komen al van ver, 
e la berlina postiljon
!

Scroll naar boven