Europese financiering voor nieuwe zeesluis in Terneuzen

De EU besliste om voor de planstudiefase voor de nieuwe zeesluis in Terneuzen 3,92 miljoen euro aan cofinanciering toe te kennen in het kader van het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T). Dat vernam het Havenbedrijf Gent van Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare werken, Hilde Crevits. Het Havenbedrijf en Gent zijn uiteraard blij met deze Europese financiering. Het is meteen een erkenning dat de nieuwe, grotere zeesluis in Terneuzen een belangrijke schakel is in het Europees transportnetwerk.

Op maandag 19 maart ondertekenden Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits en haar Nederlandse collega van Transport Melanie Schultz van Haegen al het akkoord over de kostprijsverdeling voor de realisatie van de nieuwe grote en diepe zeesluis in Terneuzen.
Deze historische stap liet meteen toe de planfase te starten.

Minister Crevits diende vervolgens bij de Europese Commissie, samen met Nederland, een projectaanvraag in voor de cofinanciering van de planuitwerkingsfase. Europa kent hiervoor een subsidie van 3,92 miljoen euro toe. Dat is 50% op een investeringsbedrag van 7,85 miljoen euro.

De nieuwe grote zeesluis is cruciaal om de haven boven de huidige goederenoverslag van 50 miljoen ton te doen uitgroeien, haar internationale positie te versterken en nieuwe tewerkstelling te creëren. Gent ligt bovendien als multimodale haven op het kruispunt van de Europese binnenwateren, snelwegen en spoorwegen. Met deze Europese financiering versterkt de haven van Gent haar positie.

Na het eerdere Vlaams-Nederlandse financieringsakkoord geeft deze beslissing de bedrijven en potentiële investeerders de nodige zekerheid om hun toekomstplannen in de Gentse haven verder te ontwikkelen.

De Gentse haven is immers de tweede grootste economische zone in België. De haven staat voor 70.000 jobs en is meteen goed voor 15% van de tewerkstelling in de provincie Oost-Vlaanderen. Een 300-tal bedrijven in en rond de haven zorgen voor een toegevoegde waarde van 7 miljard euro.
Gent zorgt hierbij voor een toegevoegde waarde die per ton goederenoverslag tot drie maal hoger ligt in vergelijking met vele Vlaamse havens. Gent kent jaarlijks 600 miljoen euro private en publieke investeringen in de maritieme en niet-maritieme sector.

Meer informatie: www.havengent.be

Scroll naar boven