Fietst u morgen mee met VELOLO?

VELOLO is het Loots fietsinitiatief van Nathalie Denis en Christophe Van Rumst. Hun fietstochtjes, waar iedereen kan aan deelnemen, maken ze vooraf bekend via de facebookpagina van VELOLO. Nathalie, die grafisch vormgever is bij Wizarts, zorgde ook voor een eigen logo: een fietswiel met daarin 4 fietspaden, voor elke windstreek één. Morgen is er de laatste fietstocht van hun eerste seizoen.

Hoe ontstond VELOLO?

Nathalie: “Vroeger was ik een fervent badminton speelster. Maar door schouderproblemen zorgde dit ervoor dat ik moest uitkijken naar een andere sport. Ook al trokken mijn partner Christophe en ik al regelmatig onze wandelschoenen aan, we vonden dat we nog een andere uitdaging nodig hadden. Ik werd getriggerd door mijn zus Kathleen, die in Gentbrugge woont. Ze organiseert daar al sinds een tweetal jaren “De velokleppers”. Op regelmatige basis verzamelt ze de buurtbewoners om samen met de fiets de natuur in te trekken.”

VELOLO © Annick Gentier

En dat concept wilden jullie hier ook toepassen?

Nathalie & Christophe: “Begin juni zijn we dan zelf gestart met VELOLO. We maakten een facebook-pagina aan (hier klikken) om ons initiatief de nodige bekendheid te geven en organiseerden op tweewekelijkse basis een fietstocht. We verzamelen altijd om 19 uur aan de kruising van de Pauwstraat en de Poelinckstraat, vanaf september werd dit 18u30. Vooraf inschrijven is geen must, maar door de reacties op de sociale media hebben we meestal wel een idee hoe groot de respons zal zijn. We hadden al eens 12 fietsers. Onder hen een aantal trouwe deelnemers, o.m. Pieter Taghon, Stan Nimmegeers, An Nelissen, Liesbet Welslau, Paul Denis en Caroline Matthijs….”

Jullie fietsen altijd op dinsdag?

Nathalie: “We kozen heel bewust voor een weekdag omdat veel mensen in het weekend andere bezigheden hebben. En zo doorbreken we ook de sleur van een werkweek. Nathalie stippelt op voorhand het parcours uit op ‘Komoot’ en Christophe verfijnt het dan nog met ‘BaseCamp’. Daarbij proberen we echt om leuke plekjes in eigen streek te ontdekken. Hij programmeert het tochtje dan in zijn fietscomputer en neemt de groep op sleeptouw.

Christophe: “Al durf ik dan ook nog eens verkeerd te rijden waardoor we dan soms even rechtsomkeer moeten maken.  Maar dat heeft ook zijn voordelen. Want zo verandert de volgorde van de fietsers die achter me rijden waardoor de deelnemers mekaar beter leren kennen.

VELOLO © Annick Gentier & Velolo

Moet je een geoefende fietser zijn?

Nathalie & Christophe: “Iedereen is welkom bij VELOLO. Het speelt ook geen rol of je elektrisch fietst of een “gewone” fiets hebt. We houden met iedereen rekening en fietsen recreatief. Meestal rijden we 30 à 35 km en de gemiddelde snelheid bedraagt zo’n 18 km/uur. Onderweg lassen we een korte pauze in. Onze vorige tochtjes brachten ons o.m. al naar Mendonk, de Kalkense Meersen, Heusden en Wetteren.”

Christophe: “Tot nu toe hebben we geen pech gehad, maar we hebben altijd een kit bij om kleine herstellingen te kunnen uitvoeren.”

Nathalie: “En ook de veiligheid is een punt. Jonas, een van de werknemers van MOK had bij één van de laatste ritten voor alle deelnemers een fluohesje bij, gesponseerd door Rick Bosman van Velo Repair in Zaffelare. Heel fijn.”

VELOLO © Velolo

Morgen is er jullie laatste fietstocht van het seizoen?

Nathalie & Christophe: Ja, het wordt ’s avonds al vroeger donker en daarom wordt het morgen de laatste fietstocht van ons eerste seizoen. We verzamelen om 18.30 uur aan de bushalte op de kruising van de Pauwstraat en de Poelinckstraat. We fietsen dan naar Gentbrugge en hopen op een massale opkomst. Daarnaast hebben we ook goed nieuws. In april starten we met een tweede seizoen VELOLO en we kijken misschien uit om tijdens de winter wandeltochten te organiseren. Daarover binnenkort meer nieuws op onze facebookpagina”.

(Foto's © Annick Gentier & VELOLO)
 

Scroll naar boven