FiftyFifty

2 zussen. 1 moordenaar. 1 onschuldige. Wie is wie? FifyFifty kans dat je het juist hebt.

De Ierse advocaat en auteur Steve Cavanagh is een veelgeprezen thrillerschrijver. Het merendeel van zijn boeken zijn geweven rond het personage Eddie Flynn, advocaat en voormalig oplichter.  In 2018 kreeg hij voor het boek “De getuige” de Gold Dagger Award, een prijs voor de beste Engelstalige misdaadroman.  De verwachtingen zijn dan ook hoog als er een nieuwe rechtbankthriller verschijnt. FiftyFifty is zijn vijfde rechtbankthriller in de reeks rond Eddie Flynn. De boeken zijn apart te lezen maar dan mis je de dynamiek van vroegere personages en hun belevenissen. Een stukje gedeelde geschiedenis draagt immers bij tot de inleving in het boek.

FiftyFifty speelt zich af in een macho-wereld van rechercheurs, rechters en advocaten. En liefst blank, mannelijk en met de juiste connecties. Advocate Kate Brooks  ervaart de seksuele intimidatie aan den lijve. Slaagt ze erin om dit een halt toe te roepen?

Frank Avellino,  ex -burgemeester en vader van Sofia en Alexandra wordt vermoord. Beide zussen bevinden zich op de plaats delict en beschuldigen elkaar van de moord. Aan de rechtbank en de jury om zich daarover uit te spreken. Eddie Flyn gelooft in de onschuld van zijn cliënte, Sofia Avellino. Kate Brooks, die Alexandra Avellino vertegenwoordigt gelooft net zo goed in de onschuld van haar cliënte. Wie heeft het juist?

Verschillende personages krijgen het woord. Eddie Flynn, Kate Brooks, Frank Avellino via dagboekfragmenten. Naast de bekende personages als Eddie Flynn en Harper worden nieuwe personages geïntroduceerd. Deze zouden wel eens in toekomstige boeken een rol kunnen spelen. We denken dan aan personages als Kate Brooks, Bloch en Clarence.

En dan is er het mysterieuze en meedogenloze  Zij-personage. Welke zus is zij?  Als je dat uitgedokterd hebt, weet je meteen wie de moordenaar is, of toch niet?

Wie is de dader? Hoe moeilijk kan het zijn? 400 Pagina’s om het uit te zoeken, om op het einde terug te twijfelen. Want tot op het eind doet het boek zijn titel eer aan: het blijft fifty fifty wie de dader is. Net of de auteur een spelletje speelt met de lezer. Je krijgt tips, maar je kan er alle kanten mee  uit

Het verhaal trekt zich goed op gang maar heeft de neiging om stil te vallen. Bijkomende doden, even meedogenloos en bloederig, zorgen terug voor spanning en actie. Vanaf dan leest het in sneltreinvaart naar het einde toe.

Achteraf valt alles op zijn plaats en is alles evident.

Een aanrader voor alle liefhebbers van rechtbankthrillers!

Cavanagh. Steve. 2020. FiftyFifty. Nederlandse Vertaling. Amsterdam. Uitgeverij Luitingh-Sijthof B.V. ISBN 978 90 245 8999 9.

Scroll naar boven