Flanders Horse Event: na erg spannende Masters nu het slotweekend

Flanders Horse Event is aan zijn vierde dag toe en gaat het slotweekend in. Ook vandaag weer met een druk gevuld programma. Heel wat mooie wedstrijden en Belgische overwinningen tot nu toe. Lochristinaar.com pikt er enkele hoogtepunten uit.

Flanders Horse Event Beervelde

Wat een kwarteeuw geleden begon met een vriendenwedstrijdje mondde in 2006 uit in Flanders Horse Event. Twaalf jaar later behoort Beervelde tot de top-drie van de ca 70 internationale jumping-wedstrijden op Belgische bodem. De locatie op stoeterij d'Heybocht is prachtig en de organisatie is top. Alles is tot in de puntjes geregeld, kwalitatief hoogstaand. Flanders Horse Event kan pronken met een zeer internationaal deelnemersveld van zo’n 180 ruiters en een 400-tal paarden. De grote publieke belangstelling is een logisch gevolg. En toch heerst er een uiterst gemoedelijke sfeer.

Ook voor leken in de paardensport is dit een aanrader want Flanders Horse Event is meer dan enkel een jumping. Naast de VIP-tent, een stijlvolle zone met erg mooie verkoops- en informatiestanden. Van juwelen tot modieuze en elegante herenmode, van zwembaden tot boomhutten, luxueuze wagens en zoveel meer. Blikvanger dit jaar zijn ongetwijfeld de paarden en paardenkoppen uit teakhout. Heel erg knap. Zij staan ook in en rondom de springzone opgesteld. Maar ook wie gewoon komt kijken en iets lekkers wil drinken of eten, heeft keuze te over. En ook aan de kinderen werd gedacht: ijsjes en wafels, een springkasteel en heel wat randanimatie. Het is er allemaal.

Donderdagavond erg spannende Masters 3 sterren

Donderdagavond streden tien ruiters met hun paarden om de overwinning in de 3 sterren Masters op 1,50m. Heel wat publieke belangstelling voor deze wedstrijd met een heel sterk deelnemersveld. Amazones Cecilie Hatteland uit Noorwegen en – voormalig Olympisch kampioene – Elisabeth Madden uit de V.S. namen het op tegen acht mannen. Onder hen ook 5 Belgische combinaties met onder meer nationaal kampioen Pieter Devos met Gin D en zijn broer Wouter met Just me D. 

In de aanvangsronde, waarin het enkel van belang was om foutloos te blijven, sneuvelden Cecilie Hatteland en Wim Vermeir. In de 3 daaropvolgende rondes mocht elke ruiter telkens één hindernis naar keuze laten verhogen. Ook nu was het zaak om foutloos te blijven. Uiteindelijk bleven 4 combinaties over voor een barrage waarin tegen de chrono gereden wordt. Gilles Thomas startte als eerste en zette op zijn bruine hengst Uncas S met 40,08 seconden een uiterst scherpe tijd neer. Belgisch kampioen Pieter Devos deed met zijn witte ruin Gin D nog eens bijna 2 seconden beter en klokte af in 38,14 seconden. De Brit Joe Clee, de enige buitenlander die overbleef voor de barrage, moest te veel risico’s nemen en bleef niet foutloos. Als laatste mocht Wouter Devos proberen nog beter te doen. Hij joeg zijn bruine merrie Just me D foutloos over alle hindernissen, reed een ijzersterke ronde en…strandde op 3 honderdsten van een seconde. Maar dus een volledig Belgisch podium voor deze Masters, met de broers Pieter en Wouter Devos op het hoogste trapje.

Vrijdag: drie sterren op 1m30 en kwalificatie voor zondag

Vrijdagnamiddag was er dan 3 sterren jumping over 1m30.
Aan de start 43 combinaties die zo snel mogelijk een erg afwisselend en veeleisend parcours moesten afleggen. Toch heel wat combinaties die strafpunten kregen, of de strijd staakten, omwille van een weigering van het paard. De top-drie kleurde volledig Belgisch. Koen Vereecke mocht als tiende ruiter starten en zette met Jade Van Ten Breebroek een erg scherpe 55,58 seconden neer. Niemand zou nog beter doen. Jessica Geurts met Hunter Van Berimar (58,36 seconden) en Virginie Thonon met Koquette (58,37 seconden) legden beslag op de dichtste ereplaatsen.
Een internationale wedstrijd en dus weerklonk de Brabançonne voor Koen Vereecke.
’s Avonds dan nog de 3 sterren jumping met hindernissen tot 1m50, eigenlijk de kwalificatie voor de grote finale die zondag om 15 uur gereden wordt. 47 combinaties waarvan de 12 snelsten zich kwalificeerden voor zondag. De Braziliaan Marlon Modolo Zanotelli toonde zich de snelste. Koen Vereecke reed de derde tijd en Wouter Devos werd vijfde. Opvallend dat Belgisch kampioen Pieter Devos en voormalig Olympisch kampioene Elisabeth Madden zich niet wisten te plaatsen. Zij eindigden respectievelijk op een 32ste en 23ste plaats.

Nog heel wat hoogtepunten dit weekend

Nog een heel druk programma dit weekend op Flanders Horse Event.
Vandaag zaterdag is het familiedag. Voor de kinderen is er de mogelijkheid op een pony te rijden, er is grime, er zijn ballonplooiers en steltlopers en omstreeks 16.30 uur is er de ballonwedstrijd waar tot 1.000 ballonnen zullen opgelaten worden.
Maar uiteraard ook heel wat paardensport. Om 17 uur de CSI 3 sterren wedstrijd voor zesjarige paarden en om 18 uur voor de zevenjarigen. Om 19 uur is er dan de GP over 1m50. Om 16.30 uur is er de veulenvoorstelling en ‘s avonds om 21 uur de Belgian Warm Foal Auction (BWFA) of de veiling. Verleden jaar werd 541.000 euro aan jonge paarden verhandeld en was de gemiddelde prijs van een veulen 22.542 euro.

Morgen zondag de grote finaledag met om 15 uur de Grand Prix op 1m55, voorafgegaan door een demo slipjacht om 14.30. Om 18 uur is er dan de finale Battle of the Clubs.
Onderstaande fotoreeks omvat beelden van de Masters van donderdagavond, enkele sfeerbeelden en de drie sterren jumping 1m30 op vrijdag.

Veel kijkplezier!

Scroll naar boven