Floraliën Gent anno 2022

Van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei 2022 zal Gent in het teken staan van de Floraliën. De hal in het Citadelpark is de iconische locatie en vormt 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.

“Mijn paradijs, mijn wereldse tuin” wordt in 2022 het thema van Floraliën.

Ook deze keer valt er op andere locaties ook veel te beleven en sommige van deze zijn zelfs gratis zoals de plantentuin van de UG en het provinciehuis. In het huis van Alijn moet je betalen.

Rust en stilte zijn belangrijk in onze zoektocht naar onszelf en paradijs. Dat ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin.

hal floraliën gent

Een wereldse tuin

Van Eyck schilderde het Lam Gods in Gent en miljoenen bezoekers komen elk jaar zijn meesterwerk bewonderen. Het middenpaneel toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van wereldse planten en bloemen.

Locatie – Inkom ICC Gent – Familie Van Rysselberghedreef 2 9000 Gent

Plantentuin Gent

In de plantentuin vind je het verhaal rond innovatie, onderzoek en de toekomst van de horticultuur en in de Arteveldezaal vind je een monumentale installatie in een participatief parcours. Bloemen en het paradijselijke Lam Gods ontmoeten elkaar in de Pedro De Gantezaal in een compositie van floristen.

Floraliënhal en Kuipke

Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving. In een glooiend landschap kom je alles tegen.

Nocturnes

Een nieuwe beleving tijdens Floraliën Gent 2022 zijn de Nocturne wandelingen. Na lang wachten en dromen, openen vanaf 19 uur de deuren voor een zinnenprikkelende tocht doorheen Floraliën. Wandel langsheen een feeëriek uitgelicht parcours, muzikale intermezzo’s en luister naar de fluisterende bloemen en planten om je heen. Tijdens de geanimeerde florale totaalbeleving worden alle bezoekers verwend, zowel bij aanvang als halverwege, met een glaasje bubbels of een alternatief.

Belgische floristen versus Lam Gods

Belgische floristen zijn de hedendaagse versies van de gebroeders Van Eyck. Bloemencreaties worden met uiterste precisie én met oog voor detail samengesteld. Je ontdekt het langs het parcours.

Kamerplanten brengen je interieur tot leven

Met één of meerdere planten breng je kleur en leven in huis. Wist je dat groene kamerplanten zoals de lepelplant en de Scindapsus de lucht zuiveren? Of dat kamerplanten een kalmerende werking hebben? Zelfs als je alleen op zoek bent naar leuke decoratie voor je interieur, zit je goed.

Bij studenten is het al een tijdje hip maar ook jij kan plantjes in je slaapkamer zetten en deze omtoveren tot een groene jungle. Of zet er een in de badkamer voor een frisse geur. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen (planten)paradijs! Je vindt het in de Casinozaal.

Floraliën editie 2016

De Gentse Azalea als trots van de Vlaamse sierteelt

In geen enkel ander land ter wereld kan men wat de Vlaamse azaleateler kan, aldus de persmededeling.  Benieuwd naar enkele weetjes?

– 90 % van de Europese azalea’s komt uit Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven. Jaarlijks worden er 25 miljoen azalea’s in Vlaanderen gekweekt.

– In 2010 werd de Gentse azalea erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Geen enkel Europees sierteeltproduct kreeg eerder die erkenning.

Achter de pracht en praal die je kan bewonderen in het ICC, het Floraliënpaleis en het Kuipke schuilt een netwerk van wetenschappers die dagelijks werken aan de sierteelt van morgen. Installaties in samenwerking met Technopool Sierteelt tonen een dynamische en interactieve invulling voor klein en groot. Zo ontdek je een duurzame sector die ons blijft verrassen met nieuwigheden dankzij veredeling, die nieuwe planten en bomen onderzoeken die meer aangepast zijn aan de klimaatverandering, die het maximale halen uit de ecosysteemdiensten die planten en bomen ons kunnen bieden en die natuurlijke vijanden inzetten tegen plaagbestrijding.

Kom meer te weten over deze vier actuele thema’s in het gratis educatief wetenschapsevent van ILVO, HOGENT, UGent in de Plantentuin en dit van maandag tot vrijdag van 9 tot 16.30 en in het WE van 9 tot 12 uur.

Floraliën editie 2016

Klimaatbomen

Ze zuiveren de lucht door de opname van CO2 en het filteren van fijnstof. Bladeren geven schaduw en het verdampen van water beperkt wateroverlast en zorgt voor verkoeling. Samen met struiken en vaste planten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en aan ons leefklimaat. Er bestaan verschillende soorten klimaatbomen.

Bos in het fietsparadijs

Vlaanderen ademt fietscultuur. Wist je dat elk weekend duizenden recreatieve en sportieve fietsers het Vlaamse landschap veroveren? In het ‘bicycle paradise’ worden de rollen omgedraaid. Het middenplein van ’t Kuipke wordt omgetoverd tot een Vlaams bos dat bestaat uit zes natuurlijke Vlaamse bostypes. Dit gaat van de natte Elzenbroekbossen langs de Vlaamse rivieren tot de drogere Dennen – Eikenbossen uit de Kempen.

Het is een knipoog naar het schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het zeer oude bos, gehuld in een mystieke sfeer met mist, vormt een iconisch beeld dat versmelt met de karakteristieke vorm van de wielerpiste.

Natuur maakt gezond

Heb je ook al gemerkt dat meer en meer van onze mooie natuur verdwijnt? Vind je dit ook een spijtige zaak? Je bent niet alleen! Wetenschappelijk onderzoek bevestigt namelijk dat natuur gezond maakt! Zowel psychisch, sociaal als fysiek heeft natuur een positief effect op ons welzijn. Wist je dat natuur onze immuniteit verhoogt en het stresshormoon cortisol in ons bloed verlaagt? Dat natuur aanzet tot bewegen en gelinkt wordt aan minder gevoelens van depressie en eenzaamheid? Kanker, depressie, burn-out en diabetes, het zijn allemaal ziektes van deze tijd. Ze stijgen dramatisch en worden allen in verband gebracht met stress, gebrek aan beweging en/of een slechte immuniteit. Dit zijn allemaal factoren waar natuur een gunstige invloed op uitoefent. Het gaat om een samenwerking tussen groenexperten en natuurorganisaties.

Proef, voel, spring, lach en bewonder. Kom ontdekken wat natuur voor jouw gezondheid doet! Ontspan en geniet, laat natuur je gelukkig maken! Ook hiervoor moet je in de plantentuin zijn en de toegang is gratis.

Plant met een verhaal

Ontdek de meest aangrijpende, de meest originele plantenverhalen in de Floraliënhal Met ‘Planten met een Verhaal’ spreken de mensen over hun leven via ‘hun’ plant. Voor sommige mensen heeft hun plant een bepaalde betekenis. Een plant doet hen denken aan een verre reis, een geliefde, een dierbare, een leuke of droevige gebeurtenis. Ze verzorgen hun plant met veel liefde en geduld. Hier zie je het resultaat van onze zoektocht naar planten met een verhaal. De meest aangrijpende, de meest originele verhalen werden geselecteerd.

Floraliën editie 2016

Ode aan de Vlaamse horticultuur

In de tentoonstelling wordt een rijk geïllustreerd beeld geschetst van hoe het Gentse en met uitbreiding Vlaanderen uitgroeide tot een regio waar de sierteelt een belangrijke economische sector werd. KMLP (Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde), opgericht in 1808, wilde met de organisatie van Floraliën, de horticultuur stimuleren en de waarde van de planten uitdragen als groene, levende bouwstenen voor mens en samenleving.

De selectie en opbouw is een realisatie van Jos De Wael (bibliothecaris KMLP vzw) en kan je bezoeken tot 8 mei 2022 in het Provinciehuis, Gouvernementstraat Gent. Gratis toegang.

Echte bloemen en planten doen hun intrede in het Huis van Alijn

Ontdek in elke museumkamer het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren. Ze fleuren onze huiskamers op, brengen smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze erbij.

De bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een chrysant op het graf van een geliefde. Ze bieden troost, wensen geluk en fleuren het leven op. Ze zijn er soms onopvallend of juist heel prominent. Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen.

Huis van Alijn -Kraanlei 65 – 9000 Gent – 8 euro.

Bezoek?

Vrijdag 29 april t/m zondag 8 mei 2022 van 8 tot 18 uur (laatste toegang om 17.30) Ontdek ook de nocturne belevingsavonden op zondag 1 mei en van woensdag 4 mei tot en met zondag 8 mei.

Gids?

Ze leiden je op het parcours graag rond langs een selectie bijzondere creaties en projecten van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Gegidst bezoek on site kost 100 euro voor max. 25 personen. Gandante en de Gentse Gidsen werken aangepaste programma’s uit. Ook een aanvullend gegidst programma is mogelijk.

Groep?

Wens je Floraliën 2022 te bezoeken in familiekring, met vrienden of met je zakelijke relaties? Je kan je bezoek combineren met een ontbijt, lunch of afternoon tea. Meer info? veerle@floralien.be

Tickets

Aan kassa Online – voorverkoop Online

Vooropening 28/4 €45 – Volwassene €32 €22 – Andersvalide €32 €22 – Jongeren – 25 €10 €10 – Kinderen 6 tot 18 €5 €5 – Kinderen < 6 €1 €1 - Nocturne volwassene €60 €55 -Nocturne – 25 €25 €20

VIP-formules

Floraliën is een uitzonderlijk, groots én bloeiend indoor-tuinfestijn met meer dan 500.000 bloemen en planten een uniek moment voor klanten, medewerkers, leveranciers, relaties en vrienden. De formules bieden mogelijkheden voor 8 tot maximum 60.

Alle info vindt u op https://www.floralien.be/nl/welkom-op-de-website-van-de-floralien/

U kan ook bellen naar 0473 12 61 19 – 0473 12 61 20

 

Scroll naar boven