Geen Ambiancecross meer in Puyenbroeck

De vijfde manche van de UCI Wereldbeker Cyclocross 2020-2021 – gepland op zondag 6 december – gaat niet meer door in het provinciaal domein Puyenbroeck maar verhuist naar Grembergen (Dendermonde), meldt de Veldritkrant.

De Ambiancecross in Wachtebeke werd voor het eerst georganiseerd in 2018.  Ook vorig jaar wist deze veldrit te overtuigen met een sterk deelnemersveld, een grote publieke belangstelling, een mooi parcours en een accommodatie met heel wat troeven. En zo zou de cross van Wachtebeke een wereldbekercross worden.

Maar de Wereldbeker veldrijden op zondag 6 december 2020 komt nu toch niet naar Wachtebeke. De provincie en de verantwoordelijken van het domein laten het evenement niet meer toe na afgesprongen onderhandelingen met de organisatoren. Daardoor heeft Flanders Classics en organisator Jurgen Mettepenningen samen met de Internationale Wielerunie UCI beslist de wedstrijd naar een nieuwe locatie over te plaatsen.

Jurgen Metdepenningen

Dat het provinciaal domein in Wachtebeke, na een beslissing van de gedeputeerde van recreatiedomeinen en de directie van Puyenbroeck niet langer gratis ter beschikking wordt gesteld ter promotie van de wielersport, ligt aan de basis van de verhuis. Een provinciaal domein afhuren vanaf het begin van de opbouw van het parcours tot en met het einde van de afbraak ervan, is simpelweg onbetaalbaar. In Dendermonde, op het grondgebied van deelgemeente Grembergen om precies te zijn, heb ik een locatie van maar liefst 75.000 vierkante meter ter beschikking, waarop we een attractief, overzichtelijk en zeer gevarieerd parcours kunnen uittekenen, in de hoop dat de dan geldende coronamaatregelen het toelaten uiteraard.” (bron Veldritkrant)

We vroegen naar een reactie aan de verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie.

Annemie Charlier

Wij stellen ons domein graag ter beschikking voor organisatoren van sport- of andere evenementen. Maar we moeten daarbij wel iedereen gelijk behandelen en net daarom geldt ook voor iedereen eenzelfde tariefstructuur. De provinciebesturen zijn overigens niet langer bevoegd voor ‘Sport’ en kunnen en mogen dus geen rechtstreekse of onrechtstreekse ondersteuning meer bieden aan sportevenementen. De organisator wenst echter gratis gebruik van onze infrastructuur, terreinen, evenemententent, uitleenmateriaal, afvalcontainers, nutsvoorzieningen en vraagt ook dat wij als provincie zelf de eventuele beschadigingen, die aangebracht worden voor onze rekening nemen.

We mógen dat niet alleen niet doen, dergelijke uitzondering is eenvoudig ook niet te verantwoorden naar andere externe organisatoren. Dat neemt niet weg dat – als de organisator in de toekomst graag terugkeert naar Puyenbroeck – onder dezelfde voorwaarden als iedereen, wij onze deuren graag weer openstellen. “

Vorig jaar, op 23 november 2019, lokte de 2de  editie ruim 10.000 toeschouwers. Zij konden er 4 wedstrijden volgen (Nieuwelingen – Juniores – Dames Elite – Heren Elite & Beloften). Mathieu Van der Poel toonde zich oppermachtig bij de Heren Elite. Maar – naast het sportieve luik ook heel wat sfeer met optredens van Yves Segers, Get Ready en de Romeo’s. Onze lokale veldrijdster bij de Dames-elite  Alicia Franck, moest door omstandigheden in 2018 en 2019 verstek geven.  We zijn benieuwd hoe ze dit jaar – in haar paarse trui van het team Proximus – Alpha Motorhomes – zal presteren in Grembergen.

Scroll naar boven