Geen zuiver water

We verlangen ongetwijfeld naar de zon. Toch blikken we even terug op Wereldwaterdag van einde maart. Het gaat nog altijd niet zo goed met ons oppervlaktewater die ook bron is voor ons kraantjeswater. De Big Jump (vroeger ook in Wachtebeke) stak de vinger in de waterwonde maar het gaat tergend traag vooraleer we de Europese normen halen.

Waarom is water zo belangrijk is voor ons? Het raakt alle aspecten van ons werk en ook van ons leven. Water is een fundamentele levensbehoefte, het zorgt voor ontspanning en rust tijdens het fietsen en wandelen maar uiteraard ook voor voedsel. Water is ook erfgoed en geschiedenis en belangrijk tegen droogte. Watermaatschappijen moeten ook omgaan met medicatie, herbiciden, drugs en chemische vervuiling of afvalstromen die door gebrek aan riolering en waterzuivering rechtstreeks in grachten en beken worden geloosd. Op vlak van riolen is er in Lochristi nog heel veel werk aan de winkel. In de Westhoek was of is er een probleem met herbiciden in het water dat veilig en zuiver drinkwater moet worden.

Ambassadrice Saartje Vandendriessche:

 “Het is fantastisch om te zien hoe dit initiatief blijft groeien. Als ambassadrice wil ik benadrukken hoe belangrijk water is voor ons welzijn, onze gezondheid en voor het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. Mijn affiniteit met water gaat verder dan alleen genieten van de serene schoonheid van rivieren en meren tijdens mijn sportieve en recreatieve activiteiten. Het heeft mij geleerd over de kwetsbaarheid van onze natuur en het belang van duurzaamheid. Daarom was ik zo enthousiast toen de vraag kwam om ambassadrice te worden.”

“We moeten nutriënten nog beter verwijderen uit ons huishoudelijk afvalwater en zo veel mogelijk ook recupereren. Nieuw is het verwijderen van micropolluenten uit huishoudelijk afvalwater met een focus op farmaceutica en persoonlijke verzorgingsproducten via een zuivering met behulp van specifieke behandelingstechnieken.”, schrijft de Vlaamse Milieumaatschappij.

Scroll naar boven