Gezonde of vuile lucht?

Luchtvervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid en de natuur. Daarom volgt de VMM de evolutie van de uitstoot van vervuilende stoffen op. Voor de meeste vervuilende stoffen daalde de uitstoot sterk tijdens de voorbije decennia en in coronajaar 2020 was die daling nog sterker. Nadien steeg het opnieuw. Hoe zuiver is de lucht bij ons bij zo’n warm weer en lange droogte?

Op zaterdag 18 juni 2023 werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd lokaal op 2 meetplaatsen overschreden Schoten (184) en Berendrecht (193). 180 microgram/m³ is de Europese drempelwaarde waarbij men de bevolking moet informeren.

Eerder deze week (16/6) waren er pieken in Neder Over Heembeek en Geraardsbergen. Op 13 juni 2023 was dat in de late namiddag het geval in Gent – Baudelopark ((182) en in Sint Kruis Winkel (186). Vandaag zullen de ozonconcentraties stilaan evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Voor zij, die hooikoortsgevoelig zijn, waren de concentraties ook zeer hoog en bereikten de waarden absolute records. Nooit eerder werden de laatste 40 jaar zo veel pollendichtheid gemeten. (Bron Hooikoortsradar)

Voor fijn stof ging het van minder goed tot middelmatig. Voort stikstofdioxide was het dan weer goed tot zeer goed afgelopen weken.

zuivere lucht of troebel

Hoe evolueert dit in Vlaanderen? (Bron Irceline) 

“Voor fijn stof (PM2.5) zien we op lange termijn (2021 t.o.v. 2000) een daling met 47%. Vooral de afgenomen uitlaatemissies (door de verbranding van brandstoffen) van wegverkeer zijn verantwoordelijk voor deze daling. De niet-uitlaatemissies van de slijtage van remmen, banden, wegdek … zijn ondertussen groter dan de uitlaatemissies. Naast transport, goed voor 22% van de totale emissies, is iets meer dan de helft van de totale uitstoot van PM2.5 uit de huishoudens en meer specifiek door de verwarming met hout. De algemene trend blijft dalend, al was er in 2021 een stijging van 8,3% van PM2.5 tegenover 2020 waarin er een uitzonderlijke sterke daling was. Deze evolutie is van belang, aangezien fijn stof een hoger risico veroorzaakt op luchtweginfecties, astma, dichtslibben van bloedvaten en kanker.

In 2021 ligt de NOx-uitstoot 57% lager dan in 2000. De daling ligt vooral aan het gebruik van minder vervuilende wagens. Transport is wel nog altijd verantwoordelijk voor meer dan de helft van de NOx-emissies waarbij de helft uit wegverkeer en een kwart van de internationale zeescheepvaart. Ook voor de NOx-emissie zien we een lichte stijging (+ 4%) t.o.v. 2020 vooral bij transport en de industrie door de heropleving van de economie, maar er is wel een daling van 13% t.o.v. de emissie van 2019.

De uitstoot van ammoniak (NH3), voor 94% afkomstig van de landbouw, nam in de periode 2000-2021 af met 31%. De daling komt vooral door de daling van de uitstoot van de veeteelt door het in de praktijk omzetten van de maatregelen opgenomen in de mestactieplannen. Vanaf 2008 is de daling minder uitgesproken, en in 2021 was de uitstoot bijna gelijkaardig aan die van het vorige jaar (- 0,9%).

De industrie (58%) en de energiesector (30%) zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van zwaveldioxide (SO2). Deze uitstoot daalde sinds 2000 met 86%, vooral door het gebruik van brandstoffen met een lager zwavelgehalte voor transport, industriële processen en energieopwekking. Voor SO2 blijft de emissie dalen in 2021 door een blijvende dalende trend in de energiesector.”

We zijn op de goede weg zo te zien, al zijn extremen altijd mogelijk. Het is meteen ook duidelijk dat zonnig weer niet noodzakelijk gezond weer is. 

Meer info? Zie https://www.hooikoortsradar.be/  https://www.irceline.be/nl

 

Scroll naar boven