Goud voor Wijndomein Nobel

Gisteren werd voor de 12de keer door zo’n 50 professionals de Beste Belgische Wijn verkozen. Er werden 105 stalen ingezonden waarvan er 102 op de proeftafels verschenen. Zowel Wijndomein Waes uit Zwijnaarde als Wijndomein Nobel uit Lochristi behaalden een gouden medaille.

Beste Belgische Wijn 2016

Beste Belgische Wijn 2016

Alles werd in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge in goede banen geleid door de Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) en onder toezicht van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

De wijnbouw in België zit al een hele tijd in de lift en de kwaliteit verbetert elk jaar. Druiven groeien en bloeien in onze contreien en dat was proefondervindelijk vast te stellen.

Wijnkasteel Genoels-Elderen haalde drie keer goud binnen met hun Zwarte parel Brut, Chardonnay Blauw en Goud.

Château Bon Baron, Clos des Ramiers, Domaine de Chant d’Eole, Entre Deux Monts, de Kluisberg, Domaine des Agaises, Aldeneyck, Crutzberg en Wijngoed Zilver Cruys behaalden 2 gouden medailles.

Laurence en Joris Wijndomein Nobel Lochristi

Wijndomein Nobel uit Lochristi nam voor de eerste maal deel en mocht meteen een gouden medaille in ontvangst nemen met hun Johanniter-Bronner 2015. Het is de tweede keer dat van deze 2 druiven wijn wordt gemaakt.

Het is een mooie bekroning voor een jarenlange opbouw van serres tot wijngaard.

Wijndomein Waes uit Zwijnaarde haalde ook goud met hun klassieker in wit, een assemblage van bianca en solaris.

Opvallend is dat de chardonnay en de verschillende varianten van pinot (blanc – gris – noir – meunier) heel erg het proefpanel konden bekoren. Hybride rassen zijn minder bekend en daardoor ook wat onbemind.

De Duitse druivenrassen scoren ook al proefden we vooral Elzas-getyperende wijnen met restsuiker.

Door de zeer hoge scores en de kwaliteit van heel veel wijnen werden alleen gouden medailles (meer dan 85 pten op 100) uitgereikt.

Het is meteen een stimulans voor de wijnbouwers om op de ingeslagen weg verder te werken in wijngaard en kelder.

Belgische wijnbouwers 2016 VVS Brugge

Scroll naar boven