Groene oase in het centrum

Vandaag kon al wie zich inschreef kennis maken met het ‘praatplan’ voor het park in de Dekenijstraat. Wat klein om er een groene long van te maken maar groot genoeg om er rust te creëren maar misschien ook veel meer dan dat. Nu is het allemaal nog wat gefragmenteerd maar de ambities liggen hoog.

Het parkje rond de kerk, de tuin van de dekenij, die grotendeels wordt afgebroken en waar nu LodeJardin een zomerbar heeft worden geïntegreerd met het kerkhof en het achterop liggende buurtpleintje in de Kerkwegelakker.

Lodejardin Lochristi

Ook de parking schuin tegenover de Politie is in de plannen opgenomen. Studiebureau Davy Van Laere uit Lokeren lichtte de mogelijkheden toe. Het is nu aan de inwoners, adviesraden en politici om de verder plannen te concretiseren. Vandaar ook de naam praatplan.

kerk park Lochristi

De aanleg is gepland voor eind 2024. Er zou een hoppinpunt komen (vervoers knooppunt waar parkeermogelijkheden voor verschillende personenwagens en fietsen ter beschikking zijn), een openbaar toilet, ook veel groen (bomen – struiken) en een paviljoen dat ook deels zou dienstdoen als bergplaats.

elektriciteit cabine Dekenijstraat

Een deel van de muren zou blijven net als de cabine voor elektriciteit maar het park moet open zijn met lagere stenen afscheidingen. De Japanse duizendknoop wordt zo veel mogelijk verwijderd net als de bramen. Het vijvertje krijgt een opwaardering en aan de rand van het park zou een waterpartij komen in een cascade van verschillende dieptes. Sommigen dachten al aan muziek in het park, cultuur ook. Het is een participatietraject dat verder teruggekoppeld wordt richting Lochrisitinaren.

begraafplaats dodenakker Lochristi centrum

Er komen nog overleg- en inspraakmomenten wanneer het praatplan een plan wordt. Ambities zijn de veiligheid te verhogen, groen voor de buurt met belevings- en ecologische waarde, klimaatadaptatie, water bufferen en hergebruiken.

 

Scroll naar boven